DECA U SRBIJI IMALA PRVI ČAS ROMSKOG JEZIKA! Ministarstvo prosvete formiralo čak DVA razreda, interesovanje raste!

Autor:

Vesti

25.10.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čas je održao nastavnik romskog jezika Romeo Mihajlović.

DECA U SRBIJI IMALA PRVI ČAS ROMSKOG JEZIKA! Ministarstvo prosvete formiralo čak DVA razreda, interesovanje raste!

Foto: Shutterstock

Nakon ankete u kojoj su se roditelji i deca izjasnili da žele da uče romski jezik uz elemente nacionalne kulture, prvi čas održan je u Osnovnoj školi "Jan Amos Komenski" u Kulpinu, prema izveštaju Dnevnika.

Ministarstvo prosvete je odobrilo formiranje dva razreda: od prvog do četvrtog razreda ima pet učenika, dok od petog do osmog razreda nastavu pohađa sedam đaka.

Koordinatorka za romska pitanja, Danijela Bogdanović, istakla je da je ovaj trenutak od istorijskog značaja za sve Rome sa teritorije opštine Bački Petrovac, budući da se nacionalni identitet romskog naroda vratio kroz proučavanje maternjeg romskog jezika, nakon tri veka.

Ona je podsetila da je od vremena Marije Terezije Romima bila zabranjena upotreba maternjeg jezika. Romi su dobijali da obrađuju poljoprivredno zemljište, a deca su imala uslove da se školuju, no prinudno su odvođena od svojih roditelja, radi brže asimilacije, podsetila je.

Kancelarija za romska pitanja Opštine Bački Petrovac javno je uputila zahvalnost svima koji su pomogli uvođenje romskog jezika sa elemetima nacionalne kulture u nastavni Plan i program, posebno pokrajinskoj poslanici Jeleni Jovanović, Daliboru Nakiću (Savet romske nacionalne zajednice), Šeći Kolomar iz Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, te Ljiljani Mihajlović iz Kancelarije za inkluziju Roma Novi Sad.

- Uvođenjem romskog jezika pisaće se bolje i lepše stranice buduće istorije romskog naroda. One treba da budu ispunjene rečima obrazovanja, integracije i poštovanja svih ljudskih i manjinskih prava - poručila je koordinatorka Kancelarije za romska pitanja u bačkopetrovačkoj opštini.

Prvi čas je održao nastavnik romskog jezika Romeo Mihajlović, koji je izveo značajan broj generacija kojima je predavao u OŠ "Branko Radičević" u Šidu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading