HITNO NALOŽENE MERE BEOGRADSKOJ ŠKOLI U KOJOJ SE POJAVILA ŠUGA! Jedan učenik se zarazio, svi roditelji zabrinuti!

Autor:

Vesti

24.10.2023

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih pet godina, broj prijavljenih slučajeva šuge u Beogradu kretao se između 512 (2022. godine) i 1.277 (2018. godine).

HITNO NALOŽENE MERE BEOGRADSKOJ ŠKOLI U KOJOJ SE POJAVILA ŠUGA! Jedan učenik se zarazio, svi roditelji zabrinuti!

Foto: Shutterstock

Zabrinutost se pojavila među roditeljima u Osnovnoj školi "Braća Jerković" kada je jedan učenik prvog razreda oboleo od šuge, strahujući da bi zaraza mogla da se proširi među ostalim učenicima u školi.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd naložio je školi da preduzme mere za sprečavanje širenja bolesti, koje nadležni u školi moraju da sprovedu.

- Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je dana 19. oktobra 2023. godine elektronskim putem obavešten o pojavi šuge kod jednog učenika prvog razreda OŠ 'Braća Jerković'. Istog dana, kontaktirana je direktorka škole i naložene su mere za sprečavanje širenja oboljenja koje se primenjuju u slučaju pojave šuge u kolektivima, a koje je škola sprovela i dalje ih sprovodi - kažu u Zavodu za javno zdravlje Beograd za Euronews Srbija.

Republika

Foto: Shutterstock

Šuga kod dece

Naglašavaju da je do sada obolelo samo jedno dete. Situacija u toj školi se i dalje prati, iako šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju.

- Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti i posebnih zdravstvenih pitanja, oboljenje šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju zaraznih bolesti, ali se na teritoriji Beograda ovo oboljenje prijavljuje preko zbirnih prijava na nedeljnom nivou. Šuga se može registrovati tokom cele godine uglavnom sporadično, a ponekad u vidu manjih epidemija u kolektivima - navode u Zavodu.

Inače u Beogradu se u poslednjih pet godina broj registrovanih slučajeva šuge kretao od 512 (2022. godine) do 1.277 (2018. godine).

Šta je šuga i kao se prenosi

Šuga, iako se često smatra kao iskorenjena bolest, još uvek nije potpuno eliminisana. Period inkubacije, odnosno vreme između zaraze i pojave vidljivih simptoma, može trajati do šest nedelja.

Republika

Foto: Shutterstock

Šuga kod dece

Ova bolest se manifestuje promenama na koži koje prate intenzivan svrab, posebno izražen tokom noći. Važno je napomenuti da šuga nije nužno povezana sa lošom higijenom, iako se često takvo mišljenje širi. Širenje bolesti je brže među osobama koje su u bliskom kontaktu ili dele garderobu i posteljinu. Zaraza nije ograničena na fizički dodir s obolelim - šuga se takođe može preneti putem seksualnog kontakta.

Šuga je parazitsko oboljenje kože koje uzrokuje šugarac, malu grinju, koja gradi kanaliće u površinskim slojevima kože i polaže jaja. Bitno je napomenuti da se šuga ne prenosi kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.

Iako se ranije epidemije šuge često pripisivale siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, činjenica je da ova bolest pogađa osobe različitog socijalnog statusa, svih uzrasta, polova i rasa. Epidemije se često pojavljuju u institucijama sa zajedničkim smeštajem, kao što su vrtići, starački domovi, socijalne ustanove, zatvori, ili unutar porodica.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading