VELIKI KAŠALJ NAKON SPLITA I U SRBIJI? Pedijatri objašnjavaju kako da prepoznate simptome ove infektivne bolesti

Autor:

Vesti

24.10.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki kašalj je tip respiratorne infekcije koju u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Bordetella pertussis.

VELIKI KAŠALJ NAKON SPLITA I U SRBIJI? Pedijatri objašnjavaju kako da prepoznate simptome ove infektivne bolesti

Foto: Shutterstock

Posle Splita, gde je više od 70 đaka zaraženo velikim kašljem, bolest je potvrđena i kod troje đaka jedne zagrebačke škole, to su saopštili regionalni Zavodi za  javno zdravlje u Hrvatskoj.

Koji su simptomi velikog kašlja u narodu poznatijem kao „magareći“, kako se dijagnostifikuje i leči, ali i koliko vakcina uopšte štiti od ove infektivne bolesti u emisiji „Uranak“, objasnili su pedijatri dr Nataša Jovanović i dr Saša Milićević.

- Veliki kašalj se može pojaviti u bilo kom uzrastu, ali najčešće se javlja kod dece školskog uzrasta. Stalno je prisutan, nažalost, to nije bolest koja je iskorenjena. Pojavljuje se ciklično u periodima između dve i četiri godine. Treba imati u vidu i da svaki kašalj nije veliki kašalj. Deca mogu da kašlju iz raznih razloga, a on je samo jedan od simptoma koji može da ukaže na čitav niz oboljenje. On na kraju i pomože našem organizmu, ali se tačno zna kada je i u pitanju veliki kašalj kao oboljenje i koja je njegova dijagnoza.

Veliki kašalj je tip respiratorne infekcije koju u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Bordetella pertussis

Kašalj je virusna infekcija. Međutim, nije sve virus, ovo je bakterija koja se drugačije leči i ovo je jedna od bolesti za koje je potrebna terapija antibiotikom, dosta dobro se leči. Najvažnije je prepoznati bolest na vreme. Iako svi nekada malo kašljemo, ovaj kašalj je zaista poseban. U početnom stadijumu on ne može odmah da se primeti, već kad postane zacenjujući. Britansko Udruženje pedijatara kaže, da svaki kašalj koji traje duže od dve nedelje je veliki kašalj. Ipak, on može da bude i kod astmatičara, još uvek je aktuelna ambrozija, a može da se dogodi i kašalj da dete može da ima strano telo. Otežava situaciju to što počinje kao obična prehlada i mi u samom startu ne možemo da znamo da li je reč o velikom kašlju - kaže pedijatar Milićević i dodaje da je početna faza otkrivanja bolesti jako teška.

Republika

Foto: K1

 

Vakcinisane osobe imaju lakšu kliničku sliku

Osobe koje su vakcinisane takođe mogu da dobiju veliki kašalj, ali je neuporedivo blaža forma. Vakcina je jedini način na koji možemo to da sprečimo. Na taj način pomažemo i pacijentu koji nije preležao veliki kašalj, da stekne imunitet i da ga kasnije, ako ga dobije, preleži mnogo blaže i bezbednije – zaključio je dr Saša Milićević u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

Dr Nataša Jovanović objašnjava i u kom uzrastu su deca najugroženija

- Veliki kašalj obično traje duže vremena. Može da traje u periodu od dve nedelje do tri meseca. On je poznat i kao kašalj od sto dana. Ti napadi kašlja nisu obični, već je to kašalj koji ide sa napadima. Dete je u jednoj agoniji kašlje sve dok se nakon tog napada kašalja ne pojavi udah, koji zvuči kao magareći kašalj. Ti napadi se javljaju tokom noći i praćeni su zacenjivanjem, nakon kog dete počne da povraća ili može da kašlje i da povraća, bez da to povraćanje možemo da povežemo sa drugim oboljenjem. Kod male dece (odojčadi), mogu da se jave apneje, odnosno prekidi u disanju, koji mogu da dovedu do hipnoksije, a kasnije može da dođe do komplikacija i izazove encefalopatiju, konvulzije. Takođe, kod odojčadi može da se razvije i pneumonija, zbog toga su oni najugroženiji, jer vakcinacija protiv velikog kašlja počinje od drugog meseca – kaže doktorka i objašnjava kako se veliki kašalj prenosi:

- Veliki kašalj se prenosi kapljičinim putem obolele osobe. Inkubacija može da traje od 7-10 dana do pojave simptoma, ali može da se produži i 21 dan. Razvija se kroz tri stadijuma oboljenja. U prvom stadijumu se javljaju tegobe koje su slične prehladi ili gripu (malaksalost, curenje nosa, kijanje, kašlja). U drugoj fazi dolazi do zacenjivanja od kašlja, koji može da traje oko šest nedelje, a u trećem stadijumu opada snaga tog kašlja i najčešće dolazi do oporavka. Sve ukupno bolest može da traje do tri meseca – kaže i dodaje da veliki kašalj može da se dobije više puta.

Foto: K1

 

Veliki kašalj može više puta da se dobije. Najteža klinička slika će biti kod odojčadi ispod tri meseca koja nisu vakcinisana, starijih osoba, kao i kod nekih drugih oboljenja. U septembru smo imali osam slučajeva. Jako je važno da znamo, da je veliki kašalj tu i da moramo da ga sprečimo – zaključila je doktorka Nataša Jovanović u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading