EVO KOLIKO STVARNO PAPIRA TREBA DOSTAVITI ZA REFUNDACIJU TRUDNIČKOG BOLOVANJA! Četiri su ključna!

Autor:

Vesti

24.10.2023

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) stiže odgovor na tvrdnju da je potrebno gotovo 70 dokumenata kako bi se ostvarilo pravo na refundaciju trudničkog bolovanja za porodilje.

EVO KOLIKO STVARNO PAPIRA TREBA DOSTAVITI ZA REFUNDACIJU TRUDNIČKOG BOLOVANJA! Četiri su ključna!

Foto: Shutterstock

Žena (39) ostala trudna sa 16 godina mlađim.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je reagovao na objavu u kojoj se navodi da je potrebno oko 70 papira da bi porodilja dobila refundaciju trudničkog bolovanja.

- Napominjemo da naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta nije u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već Ministarstva za brigu o porodici i demografiju - ističu u RFZO.

 

 

Što se tiče nadoknade zarade za trudničko bolovanje, RFZO počinje isplatu ove nadoknade nakon 31. dana odsustva sa posla, dok prvih 30 dana nadoknađuje poslodavac, kako se dodaje.

Za isplatu naknade zarade za vreme trudničkog bolovanja poslodavac dostavlja sledeću dokumentaciju:

  • Potvrdu o ostvarenoj zaradi za poslednjih 12 meseci pre nastupanja privremene sprečenosti za rad (obrazac OZ-7). Obrazac se podnosi samo uz prvi zahtev za isplatu naknade zarade trudnici. Filijala može zahtevati i platne listiće ukoliko postoji potreba za dodatnom proverom podataka o ostvarenoj zaradi.
  • Doznaku, tj. izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (obrazac OZ-6)
  • Fotokopiju ugovora o otvaranju posebnog bankovnog računa poslodavca za isplatu naknade zarade (samo kada poslodavac prvi put ima zaposlenog koji je privremeno sprečen za rad).
  • Spisak isplaćenih naknada zarade za svaki mesec bolovanja (obrazac OZ-10) za sve zaposlene koji su bili na bolovanju u mesecu za koji se potražuju sredstva od RFZO (na primer na spisku koji se RFZO dostavlja u oktobru 2023. godine, nalaze se svi zaposleni kod poslodavca koji su u septembru 2023. godine bili na bolovanju, a za koje naknadu zarade plaća RFZO).

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading