NEVIĐENA PREVARA! Isti stan se izdaje i u Beogradu i u Zagrebu - stanodavac tražio i NOVAC UNAPRED!

Autor:

Vesti

24.10.2023

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik oglasa, koji tvrdi da radi u Francuskoj sa svojom suprugom, uredno je tražio kaparu od zainteresovanih stanara za stan koji, po svemu sudeći, i ne postoji.

NEVIĐENA PREVARA! Isti stan se izdaje i u Beogradu i u Zagrebu - stanodavac tražio i NOVAC UNAPRED!

Foto: Shutterstock, pixabay.com

Stan, kupovina i iznajmljivanje stana

Prevara je otkrivena zahvaljujući jednoj Facebook grupi. Naime, ovaj bračni par je putem društvenih mreža nudio stanove za iznajmljivanje na Vračaru koristeći fotografije skinute sa interneta.

Ista nekretnina, isti oglas, ali sa dva različita položaja - u Beogradu na Vračaru i u Zagrebu u Donjem gradu. Cena je ista, jedina razlika je u lokaciji. Vlasnik oglasa, koji tvrdi da radi u Francuskoj sa svojom suprugom, redovno je od zainteresovanih stanara tražio kaparu.

- Uvek napravite ugovor o zakupu, zakon ne predviđa posebnu formu tog ugovora tako da taj ugovor ne mora da bude kod nadležnog notara, ali napravite zbog sigurnosti bilo da ste zakupac ili zakupodavac, uvek napravite ugovor u pismenoj formi - kaže advokat Aleksandar Radivojević. 

On napominje da se u praksi dešava i da stanodavci nisu vlasnici stanova koje postavljaju na oglase.

- Uvek proverite ako neko kaže da je vlasnik stana, proverite da li ta činjenica stoji i u katastru. Tražite ugovor koji dokazuje da je vlasnik postao vlasnik stana, onda ćete biti sigurni ako ste zakupac - kaže avokat.

Stručnjaci za nekretnine smatraju da je najsigurnije overiti ugovor o zakupu kod notara.

- Ugovor o zakupu mora da bude preciziran, kao i ugovor o kupoprodaji - koji su to uslovi koji vam omogućavaju da nesmetano boravite u tom stanu, da se ponašate kao dobar domaćin, da ga ne dajete u podzakup, da ste dužni da plaćate tekuće obaveze i ugovoreni iznos kirije. Ako sve to izvršavate kao zakupac, zakupodavac nema osnova da vam da otkaz pre isteka tog ugovora - kaže Davorka Tasić, stručnjak za nekretnine, za 24sedam.

Na fotografijama bajno, a u realnosti prevara. 

- Lažno prikazivanje činjenica, dovođenje u zabludu nekoga da ste vlasnik stana ili niste vlasnik stana predstavlja krivično delo iz člana 208 Krivičnog zakonika. Predviđene su dosta visoke kazne zavisno od visine štete - kaže advokat Radivojević.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading