MINISTARSTVO INFORMISANJA I TELEKOMUNIKACIJA: Dogovor o medijskim zakonima postignut, pojedini mediji nastavljaju da obmanjuju javnost

Autor:

Vesti

18.10.2023

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saglasnost koja je postignuta na jučerašnjem višesatnom sastanku između Vlade Srbije, novinarskih udruženja i partnera iz međunarodne zajednice, nije zaustavio lavinu dezinformacija, navode u ministarstvu.

MINISTARSTVO INFORMISANJA I TELEKOMUNIKACIJA: Dogovor o medijskim zakonima postignut, pojedini mediji nastavljaju da obmanjuju javnost

Foto: pixabay.com

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija radilo je u proteklom periodu na izradi nacrta bazičnih medijskih zakona, zajedno sa partnerima iz Evropske unije, Kraljevine Norveške, OEBS, nevladinog sektora i medijskih i novinarskih udruženja.

Kako je saopšteno, konstruktivnim pristupom i dijalogom, postignut je visok nivo saglasnosti o tekstovima nacrta zakona, dok su razjašnjena sva otvorena pitanja i dileme u vezi sa kojima se spekulisalo u javnosti u prethodnih nekoliko dana.

 
Ministarstvo nije želelo da se oglašava tokom finalizacije rada na nacrtima predloga Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, sve do 17. oktobra, trenutka kada je nakon višečasovnog sastanka, usaglašen tekst za oba zakona koji predstavljaju iskorak na postojeću zakonsku regulativu i dok se svi partneri nisu složili da se oba nacrta zakona proslede na usvajanje na narednoj sednici Vlade Srbije.
 
Nažalost, saglasnost koja je postignuta na jučerašnjem višesatnom sastanku između Vlade Srbije, novinarskih udruženja i partnera iz međunarodne zajednice, nije zaustavio lavinu dezinformacija koja nastavlja da stiže iz jednog dela medija.
 
Tako se sinoć, u vestima televizije Nova S, vestima televizije N1, kao i u današnjem izdanju novina Nova, moglo čuti i pročitati da su članovi zakona „misteriozno dodavani preko noći“, da su novi medijski zakoni „reket za slobodne medije“ i slično, navodi se u saopštenju.
 
Kako se dalje navodi, sve što je objavljeno u ovim medijima prethodnih dana o članovima 112. I 122. je apsolutna neistina i sve što dalje ovi mediji na ovu temu objavljuju je apsolutna neistina. Nikada nije bilo predloženo da REM određuje visinu naknade za emitovanje.

Poslovanje operatora je e definisano Zakonom o elektronskim komunikacija i za njihov rad nadležan RATEL. Samo ova činjenica pokazuje da oni koji komentarišu donošenja nova dva medijska zakona čak nisu upoznata ni sa njihovim sadržajem, navode u Ministarstvu.  

 
Tokom prethodnih nedelja održavane su javne rasprave u više gradova u Srbiji, tokom kojih su svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogli da daju svoje komentare, predloge i sugestije u otvorenom dijalogu sa predstavnicima ministarstva.

Pomenute predložene izmene predloga zakona, protiv kojih se vodila kampanja u jednom delu javnosti, upravo su rezultat javnih rasprava i nisu „dodavane preko noći“ niti „bilo kome iza leđa“. Sastanak koji se održao juče u prostorijama OEBS, sa učešćem partnera iz misije OEBS u Republici Srbiji, EU Delegacije i Srbiji, kao ambasade Norveške, zakazan je, javno, u četvrtak 12. oktobra, dakle čitava dva dana pre nego što su pojedini mediji krenuli u plasiranje neistina oko nacrta zakona.

Danas bi ti mediji da predstave kako je konačno usaglašavanje koje je svakako bilo i zatraženo od strane predsednice Vlade Srbije i zakazano tokom prethodne nedelje proizvod njihovih pritisaka i laži. Sve ove činjenice su lako proverljive jer su sve informacije dostupne javnosti.

 
Još jednom naglašavamo da se višegodišnji proces unapređivanja medijskog zakonodavstva, a koji je pokrenut 2014. godine, nakon decenija uništavanja medija od strane bivše vlasti, o čemu je najviše govorica Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, odvija na potpuno transparentan i inkluzivan način, uz uključivanje svih relevantnih činilaca u proces izrade strategija, akcionih planova i predloga zakona.
 
Konačno, intencija Vlade Srbije jeste da uskladi svoje zakonodavstvo za pravilima koja važe u Evropskoj uniji, te je faktički nemoguće „unositi preko noći“ dodatne članove predloga zakona, koji bi nas „vratili u prošlost“.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ostaje posvećeno daljem radu na predlaganju medijskih zakona zajedno sa medijskim i novinarskim udruženjima i međunarodnim partnerima kako bi kroz transparentan i konstruktivan dijalog nastavili dalju implementaciju Medijske strategije, zaključije se u saopštenju.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading