GLOBALNO ZAGREVANJE I ZEMLJOTRESI SU POVEZANI! Nek se spremi Srbija, tlo će se tresti zbog viših temperatura!

Autor:

Vesti

14.10.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako nam je već potvrdio meteorolog Ivan Ristić, prognoze su da će u Srbiji tokom jeseni biti više zemljotresa.

GLOBALNO ZAGREVANJE I ZEMLJOTRESI SU POVEZANI! Nek se spremi Srbija, tlo će se tresti zbog viših temperatura!

Foto: Shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić, nakon završene naučne studije sa kolegama iz regiona, govorio je o predviđanjima zemljotresa na tlu naše zemlje u narednom periodu. On je dodao i da je na globalnom nivou 4 puta više zemljotresa nego ranije.

Međutim, on napominje i da je širenje virusa posledica globalnog zagrevanja.

- Zbog zagrevanja smo imali špansku groznicu, pa 100 godina posle koronu, i onda vidimo da kada se desi toplotni talas dolazi do širenja i pandemije virusa. A kako se zagreva zemlja dolazi i do zemljotresa - objasnio je i dodao:

- Kada iz Zemljinog jezgra dolazi više geotermalne energije, zemljotresi i vulkani su češći i jači, a temperatura na samoj planeti raste, javlja se efekat globalnog zagrevanja.  Zemljino jezgro predstavlja središnji deo unutrašnjosti planete i njegova temperatura je gotovo ista kao temperatura Sunca, oko 6000°C, dok je pritisak čak 3 miliona atm. Međutim, Sunce je od naše planete udaljeno skoro 150 miliona kilometara, dok je jezgro od Zemljine površine udaljeno svega 6000km. To nas dovodi do činjenice da se unutar Zemlje akumuliraju velike količine geotermalne energije, koja se putem toplotne provodljivosti, konvekcije i advekcije prenosi na površinu Zemlje i njen čvrsti omotač – litosferu. Istraživači su u par navrata pokušavali da prodru u unutrašnjost Zemlje bušenjem rupa, ali su naišli na paklene temperature i stali nakon dvanaestog kilometra, jer je temperatura bila 180°C, umesto očekivanih 100°C - neveo je Ristić.

Zemljotresi su nam upozorenja!

- Aktuelne događaje, sve ćešće zemljotrese i vulkane, kao i globalno zagrevanje shvatiti kao upozorenje da se u unutrašnjosti Zemlje dešavaju neke promene - istakao je Ristić.

Dodaje i da je primetan povećan broj zemljotresa ako se posmatra i promena klime.

- Pre 1890. godine naša planeta nalazila se u mirnijem, ali istovremeno i hladnijem periodu. Posle 1890. pa sve do 1940. godine nailazi faza otopljenja na našoj planeti, poznatija kao “Zagrevanje ranog 20. veka” (The Early 20th Century Warming). Ovaj period se karakteriše povećanom seizmičkom aktivnošću, porastom broja jakih zemljotresa i aktivnosti vulkana. Ono što je takođe karakteristično za ovaj period jeste da su se na Arktiku desile dve serije zemljotresa i da su obe prethodile naglom porastu temperatura. Usled tog osetnog otopljenja, ledeni pokrivač u oblasti severnog pola naglo se topio. Jedan tim istraživača pratio je temperature na Arktiku i, na osnovu seizmičkih podataka iz prošlosti, došao do zaključka da su razlozi za otopljenje geodinamičke prirode. Pojačanu seizmičku aktivnost početkom 20. veka obeležili su i zemljotres u Ekvadoru 1906. godine magnitude 8.8, Italiji 1908. godine, magnitude 7.2, zatim zemljotresi u Kini 1920. godine (magnitude 8.6), 1927. godine (magnitude 7.9) i 1932. godine (magnituda 7.6), kao i zemljotresi u Japanu i Kamčatki 1923. godine (magnituda 7.9 i 8.5) i Pakistanu 1935. godine (magnituda 7.5)  - kazao je.

Četiri puta više zemljotresa

Kako je Republika već pisala, srpsko tlo najviše se trese tokom proleća i jeseni. U poslednjih 15 dana u našoj zemlji zabeleženo je 3 zemljotresa.

Prvi rezultati doveli su do toga da smo saznali da smo 70-ih godina, kada je bilo hladnije, kada su bile jače zime, godišnje smo na planeti imali oko 5.000 jačih zemljotresa preko 4 stepena Rihterove skale. Sada smo došli do preko 20.000 tako jakih potresa, znači četiri puta više – istakao je meteorolog za Republiku i dodao da je dobro to što se kriva smiruje i da se smirivanje tla očekuje do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading