SLAVOLJUB IZ VLADIČINOG HANA VADIO KROMPIR PA SE ŠOKIRAO ŠTA JE NAŠAO U BAŠTI! Dodatni šok usledio kad je razgrnuo svu zemlju!

Autor:

Vesti

12.10.2023

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvod,i Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

SLAVOLJUB IZ VLADIČINOG HANA VADIO KROMPIR PA SE ŠOKIRAO ŠTA JE NAŠAO U BAŠTI! Dodatni šok usledio kad je razgrnuo svu zemlju!

Foto: RINA

Od kako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak 4kg i 305 grama, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč. A kada vaga pokaže istu težinu, svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa.

 

 

Tome se nije ponadao ni bračni par Spasov kada su u blizini kuće na proleće zasadili ovu vrstu krompira. Zato su se njih dvoje našli u čudu kada su vadeći zasađen i krompir naišli na jedan koga nisu mogli jednim potezom motike da izvade.

Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju.

- Da bismo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine - kaže Slavoljub.

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi, Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

- Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra - ističe sagovornik.

On naglašava da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje. Oni su svoj zasad sa ovom sortom krompira po sadnji tretirali jednom ili dva puta vodom u kome je bila kopriva i dobili odličan prinos u kome se našao i džinovski krompir.

(Republika/Jugmedia)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dr Milanče Mitovski

20.10.2023 16:07

КРОМПИРОВ РЕКОРД! Најзад и наша пољопривреда обори рекорд. Наиме, Славољуб Спасов из Владиочиног Хана у својој башти са супругом у својој башти извадили кромпир масе 4.305 грама. С обзиром да наши увозе кромпир, а наши пољопривредници не знају шта да раде са ископаним кромпиром са наших њива, потрудила се природа да науди трговцима са рекордном масом једног кромпира. Од кромпира нађеног у Хану може да се припреми два пута јело од тог кромпира, чиме ће се уштедети на отпад, мање се добија коре, а више јестиве масе и мање се утроши рад на припреми. Овај кромпир даје наду пољопривредницима да и они остају као произвођачи искључиво домаћег производа, а не у фабрикама немачким, кинеским, јапанским код нас по туђој технологији и улагањима страним и нашим, а много њих су затворене без знања ΛV, који их углавно свечано пушта у рад.