OGLASILA SE IZDAVAČKA KUĆA KLETT POVODOM SPORNE PESMICE IZ ČITANKE ZA DECU! Roditelji prikazani lenjim i mrzovoljnim u očima dece, OVAKO je kompanija reagovala (FOTO)

Autor:

Vesti

10.10.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog sporne pesmice, poslali smo mail izdavačkoj kući Klett, koja se tim povodom oglasila za naš portal.

OGLASILA SE IZDAVAČKA KUĆA KLETT POVODOM SPORNE PESMICE IZ ČITANKE ZA DECU! Roditelji prikazani lenjim i mrzovoljnim u očima dece, OVAKO je kompanija reagovala (FOTO)

Foto: Shutterstock

Jedna pesmica, koja se našla u Čitanki za drugi razred osnovne škole, izdavač "Klett", izazvala je šok i nevericu na društvenim mrežama, jer navodno nipodaštava roditelje i uzdiže ulogu baka i deka u životima dece.

Kao što je Republika već pisala, u pesmici je naime naglašeno i to naročito u poslednjim stihovima da "mame i tate u današnje vreme ništa ne vrede" i da je srećan onaj koji ima baku i deku.

Reč je o pesmici "Bake su nam sjajne" (pogledati sliku) i kako se može zaključiti po komentarima razočaranih mama i tata, ne smeta njima veličanje njihovih roditelja, ali im smeta što su oni u pomenutoj pesmici predstavnjeni kao nezaiteresovani za decu, lenji, mrzovoljni, a kao takvi i nepotreni u životima dece.

Foto: printscree

Sporna pesmica ''Babe su nam sjajne''

Zbog sporne pesmice, poslali smo mail izdavačkoj kući Klett, a njihov odgovor vam prenosimo u celosti:

Poštovani,

Obraćamo vam se u vezi sa tekstom „Mama i tata ne valjaju ništa“, objavljenog 08. 10. 2023. u dnevnom listu Srpski telegraf, kao i dan ranije na portalu Republika, smatrajući da su informacije koje se odnose na pesmu čuvenog srpskog dečjeg pesnika „Babe su nam sjajne” interpretirane na potpuno pogrešan način.

Pre svega, navedena dečja pesma predložena je Programom nastave i učenja u okviru domaće lektire. Izdavačka kuća Klet se, kao i uvek, pridržava Plana i programa nastave i učenja propisanih od strane Ministarstva prosvete. 

Prema rečima Jelene Pavlović, urednice u Izdavačkoj kući Klet, ova izdavačka kuća trudi se da što više književnih dela iz domaće lektire uvrsti u svoje Čitanke kako bi učenicima svi potrebni tekstovi bili dostupni na jednom mestu. Upravo iz tog razloga, kako kaže, dečja pesma „Babe su nam sjajne” našla se u Čitanci za drugi razred „Zov reči”, autorke Radmile Žeželj.

Ministarstvo prosvete odobrilo je Čitanku „Zov reči“ 2019. godine, od kada se ona i koristi u nastavi. Autorka ovog izdanja je učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Više od trideset godina uspešno izvodi generacije đaka, koji su joj uvek bili inspiracija i motivacija za pripremu kvalitetnih udžbenika, dodatnih nastavnih materijala, ali i priručnika za učitelje – objašnjava Pavlović i dodaje da se u Programu nastave i učenja za srpski jezik za drugi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja veoma jasno navodi šta čini izbor pesama Dragomira Đorđevića, čega se svi obrazovni izdavači pridržavaju.

U Programu nastave i učenja se, ističe urednica, između ostalih, nalazi sledeći izbor presama ovog cenjenog dečjeg pisca:

5. Dragomir Đorđević, izbor pesama (Kad sam bio mali, Babe su nam sjajne, Recept za dedu, Sve su majke, Ja sam bio srećno dete, Jednom davno ko zna kada, Prvoaprilska pesma, Mi imamo maštu, Tajanstvena pesma, Biti pekar to je sjajno, Uspon jednog lava, Stonoga, Veštice su samo trik).

Imajući u vidu način koncipiranja teksta koji je uporište, nažalost, pronašao na društvenim mrežama, ne preostaje nam ništa drugo osim da se zapitamo sa kojom namerom je napisan. 

Svesni činjenice da se nelojalna konkurencija služi različitim sredstvima kako bi pokušala da ugrozi reputaciju obrazovnog izdavača koji gotovo dve decenije priprema najsavremenije udžbenike u Srbiji, okuplja najeminentnije domaće autore i saradnike i uspešno učestvuje u obrazovnom procesu naše zemlje, ne čudi da je  plasiranje ovog teksta još jedan njihov bezuspešan pokušaj.

S druge strane, zabrinjavajuća je i neinformisanost vaših novinara o Dragomiru Đorđeviću, jednom od najpriznatijih srpskih pesnika za decu, koji je napisao više od 2.000 pesama i objavio 17 knjiga poezije za najmlađe. Dobitnik je i vrednih nagrada za života i posthumno, a neke od njih su Književna nagrada „Neven“, priznanje „Zmajev štap“ Zmajevih dečjih igara, nagrada Politikinog Zabavnika i druge.

Najljubaznije vas molimo da ubuduće, ukoliko budete želeli da se bavite analizom književnih dela i njihovim mestom u udžbenicima, pre nego što objavite informacije, obavite razgovor sa donosiocima aktuelnog Programa nastave i učenja.

Očekujemo da ćete navedeno saopštenje preneti u dnevnom listu Srpski telegraf i na portalu Republika, kako vaši čitaoci ne bi ostali u zabludi, već raspolagali detaljnim i tačnim informacijama.

Izdavačka kuća Klet

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
Milovan

14.10.2023 11:42

Kakva pesma, takav i odgovor. Sram vas bilo !

Marija

16.10.2023 22:46

Žalosno. Odgovor napisan samo da bi se odgovornost prebacila na nekog drugog!

Jasmina

08.11.2023 21:00

Ja se slazem sa izdavackom kucom, roditelj sam i uciteljica sam, ne osecam se uopste prozvana ovom pesmom, a ni moj suprug, profesor engleskog jezika. Pesma veliča bake i deke na šaljiv način koji i deca umeju da protumače.