UČENICI PRENOSE NASTAVU UŽIVO NA TIKTOKU: Novi bizaran trend u Srbiji, stotine pratilaca gleda prenos

Autor:

Vesti

03.10.2023

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici obično diskretno postavljaju svoje telefone tako da nisu uočljivi za nastavnika, aktiviraju prednju kameru i započinju snimanje.

UČENICI PRENOSE NASTAVU UŽIVO NA TIKTOKU: Novi bizaran trend u Srbiji, stotine pratilaca gleda prenos

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Uprkos naporima mnogih obrazovnih institucija u Srbiji da internim pravilnicima zabrane korišćenje mobilnih telefona tokom nastave, društvene mreže jasno pokazuju da ova restrikcija nije imala očekivani efekat na učenike nekih drugih škola.

Učenici su, naime, pronašli novi način korišćenja mobilnih telefona tokom časova, u obliku snimanja nastave uživo. Aplikacija TikTok, sa opcijom "LIVE" u gornjem levom uglu, postala je poprište za ovo novo digitalno izazovno ponašanje. Rezultat? Gotovo svaki drugi video sadržaj na koji naiđete snimljen je uživo iz učionice, u punom jeku održavanja časa, dok stotine pratilaca prate ovu nekonvencionalnu lekciju u realnom vremenu, prenosi Espreso.

Učenici obično diskretno postavljaju svoje telefone tako da nisu uočljivi za nastavnika, aktiviraju prednju kameru i započinju snimanje. U pozadini se često čuje glas predavača dok održava čas, dok u komentarima drugi korisnici ove društvene mreže, sa simpatijama ili kritikama, doprinose atmosferi nastave.

Međutim, treba naglasiti da su neki komentari često preteći i uvredljivi, što može biti izuzetno ponižavajuće za nastavnike. Ova praksa otvara pitanja o etici, poštovanju i odgovornosti u digitalnom okruženju obrazovnog procesa.

Iako je osnovni cilj zabrane korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, prema nedavnom izveštaju Uneska, poboljšanje obrazovnog procesa i zaštita emocionalne stabilnosti učenika, neophodno je razmotriti i potencijalne negativne posledice po nastavnike. Ovaj slučaj podseća na nedavni incident u Trsteniku, gde su učenici neprimereno postupili prema nastavnici, snimili incident i podelili ga na društvenim mrežama.

Dok je Srbija donekle podeljena oko pitanja zabrane telefona u školama, neke evropske države su krenule korak dalje u rešavanju ovog problema. Francuska je bila pionir u donošenju odluke o potpunoj zabrani mobilnih telefona u školama još 2018. godine, dok je Holandija najavila da će ovakva mera stupiti na snagu 2024. godine.

Ovim se postavlja pitanje kako će se obrazovni sistem prilagoditi rapidnom tehnološkom razvoju i promeniti svoje strategije kako bi efikasno integrisao ove alate u nastavni proces, a istovremeno obezbedio sigurno okruženje za sve učesnike obrazovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading