OD 1. JANUARA MORA PUTNA DOZVOLA ZA PUTOVANJE U EU: Gde je vadite, obavezna pitanja, ko je oslobođen plaćanja i u kom slučaju morate da idete u ambasadu

Autor:

Vesti

04.10.2023

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. januara 2024, ukoliko budete želeli da putujete u neku od zemalja EU, moraćete da imate obaveznu putnu dozvolu ili dozvolu za putovanja sistema ETIAS, koju sami vadite i koja košta sedam evra.

OD 1. JANUARA MORA PUTNA DOZVOLA ZA PUTOVANJE U EU: Gde je vadite, obavezna pitanja, ko je oslobođen plaćanja i u kom slučaju morate da idete u ambasadu

Foto: Shutterstock

Ova putna dozvola je potrebna za državljane zemalja koje ulaze u Evropsku uniju bez vize, dakle, ovim sistemom biće obuhvaćena i Srbija. ETIAS je kao sistem povezan s pasošem - važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god da nastupi ranije.

E sad, iako zvanična formulacija kaže da se radi o dozvoli, većina nas nove peripetije doživljava maltene kao vraćanje viza.

Foto: Shutterstock

Putne dozvole će se popunjavati preko aplikacije

Kako izgleda postupak vađenja putne dozvole, korak po korak, u razgovoru za Srpski telegraf objašnjava Mirjana Živković, v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove. 

- Za ovu dozvolu aplicirate elektronskim putem. Obrazac za prijavu će moći da se popuni preko zvanične ETIAS stranice ili preko ETIAS mobilne aplikacije. Prilikom popunjavanja prijave daju se lični podaci: ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost, kućna adresa, mejl, broj telefona... Zatim, upisuju se i detalji koji se odnose na vašu putnu ispravu, detalji o nivou obrazovanja i trenutnom zanimanju, o nameravanom putovanju i boravku u bilo koju od ovih 30 zemalja za koju je potreban ETIAS, kao i detalji o eventualnim krivičnim osudama ili prošlim putovanjima u ratne konfliktne zone, dakle u osetljive zemlje - objašnjava Živkovićeva.

Kada završite s popunjavanjem aplikacije, plaćate sedam evra, s tim što su lica mlađa od 18 ili starija od 70 godina oslobođena plaćanja.

- S ovom putnom dozvolom možete više puta da ulazite na teritoriju zemalja EU i boravite do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana u godini - ističe Živkovićeva i dodaje da vam to što imate ETIAS odobrenje ne garantuje da ćete moći da uđete u željenu zemlju.

Većina aplikacija će se, prema njenim rečima, obraditi u roku od nekoliko minuta, ali nije isključeno da obrada potraje i duže.

- Ako to bude slučaj, odluka će biti doneta u roku od četiri dana, s tim da i tada taj period može da se produži do 14 dana ako budu tražili da im dostavite dodatne informacije ili dokumentaciju. Po njihovoj proceni, u nekim slučajevima će morati da se radi i intervju i onda se odluka donosi u roku od 30 dana. Intervju se radi u ambasadi te zemlje - zaključuje Živkovićeva.

Postoji mogućnost žalbe

U slučaju da ste odbijeni, obaveštenje o tome dobićete mejlom. U tom mejlu ćete dobiti i obrazloženje zašto je odgovor negativan, kao i informacije o tome kako se možete žaliti, kome i u kom roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Gradjanin

04.10.2023 17:13

Ne znam sta je ovo, ako nije viza

DRAGO

04.10.2023 17:14

OVO JE STRAŠNO TO ZVANIČNO JE ISTO KAO I VIZA U PREVODU KO JE PODNOSIOZA VIZU ZNA SAMO FALI GARANTNO PISMO.ISMEJAVANJE SA SVIH STRANA OTEŽAVANJE PUTOVANJA MNOGIMA NEVEROVATNO SPADO SMO NA DNO DNA BIĆE HAOS TO ŠTO TI OMOGUĆAVA NAVODNO ODOBRENJE DA PUTUJEŠ ISTO TAKO MOŽE DA BUDE I ZABRANA U PRONALAŽENJU PODATAKA I ODUGVLAČENJU DA DOBIJEŠ PA TE ŠALJU U AMASADU PA AMBASADA AKO DOZVOLI HAOS LOŠE SVA ZA NAS SA SRB PASOŠIMA.

Pepe

05.10.2023 22:25

@DRAGO - Znaci prvi si se pronašao, verovatno radiš na crno pa ti ne paše taj novi sistem.

Daca

06.10.2023 15:39

@Pepe - A sta te boli tuki ,