RADNICI NEMAJU NI ZA DECU! "DORMEO" IM DUGUJE I PO TRI PLATE: Nekada uspešna firma odlazi u BANKROT

Autor:

Vesti

30.09.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najgore je samohranim majkama, a oni koji otplaćuju kredite ne znaju gde će ni šta će.

RADNICI NEMAJU NI ZA DECU! "DORMEO" IM DUGUJE I PO TRI PLATE: Nekada uspešna firma odlazi u BANKROT

Foto: ST/D. KADIĆ

Kompanija "Studio Moderna", odnosno vlasnik "Dormea", definitivno ide u stečaj, a dok se čeka i formalno rešenje Trgovinskog suda u Zagrebu, izvesno je da će najveći gubitnici biti radnici u Srbiji, koji će ne samo ostati bez posla nego im se duguje i po nekoliko plata.

Među njima ima i samohranih majki i drugih na čijim je leđima cela porodica, a svi kažu da su ucenjeni i da ne znaju kome da se obrate.

- Meni kasne tri plate, a koliko znam, ni trudnička nisu isplaćena. Prete nam otkazima ukoliko se nekome žalimo. Krenula je škola, troškovi se nižu, deca imaju sve veće potrebe, a mi idemo na posao i ne dobijamo platu - ispričala je radnica koja se boji da otkrije svoje ime.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Zaposleni su sigurni da im plate neće biti isplaćene

Radnik iste kompanije u drugom gradu u Srbiji kaže da je račun "Studio Moderna Srbija" u blokadi. Njima duguju plate za jul i avgust, a u međuvremenu im je saopšteno da ih neće ni dobiti.

- Rečeno nam je da od kompanije više nema ništa, barem pod dosadašnjim imenom. Zvanično, stečajni postupak u Srbiji još nije otvoren - malodušno govori ovaj radnik.

Zaposleni su sigurni da im plate neće biti isplaćene i da su ostavljeni na cedilu, a kažu i da ne znaju kako da ostvare zakonska prava.

- Ja otplaćujem stambeni kredit, a imam dvoje dece i sada ne znam gde ću ni šta ću - kaže jedan već bivši radnik kompanije.

Kralj TV prodaje iz Slovenije

Sandi Češko jedan je od najbogatijih Slovenaca i kralj televizijske prodaje koji je s brendovima dormeo, delimano i kosmodisk uspeo da prodre u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope. Češko je do pre samo godinu dana svrstavan među 10 najbogatijih Slovenaca, s imovinom vrednom 200 miliona evra, ali je nekada stajao mnogo bolje.
Prošle godine, "Studio Moderna - TV prodaja" ostvarila je minus od 3,5 miliona evra, a poslednji put je bila u dobiti 2018, kada je ona iznosila 131.000 evra.

Najviše zaposlenih "Studio Moderna" ima u Novom Sadu, njih 546. Račun ove filijale je nedeljama u blokadi. Mnogi nalozi su u prinudnoj naplati, a poverioci su Narodna banka Srbije i nekoliko privatnih kompanija. U poslednjih godinu dana preduzeće je doživelo osam prinudnih naplata.

Nažalost, crne slutnje radnika da im neće biti isplaćene zaostale plate verovatno će se obistiniti. Naime, Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) kaže da ne zna ni za jednu firmu koja je isplatila radnike posle stečaja.

- Kada firma ode u stečaj, ona uglavnom nema novca. Ako ima imovinu, to se uglavnom proda, a, po našem zakonu, radnici i njihova potraživanja su u trećem potražnom redu. Idu prvo poverioci, pa prednost imaju banke i razna potraživanja, a tek na kraju dolaze radnici - kaže Ranka Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading