POČEO TREĆI TALAS LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA: Kontradiverzione ekipe više ne prekidaju časove, napravljen je NOVI PLAN i evo šta on podrazumeva

Autor:

Vesti

29.09.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi talas je bio takav da smo svi bili iznenađeni, deca su puštana kući. Danas toga više nema. Jako je ubrzan sistem rada i ne gubi se nastava, objašnjava Darko Eger, predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda.

POČEO TREĆI TALAS LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA: Kontradiverzione ekipe više ne prekidaju časove, napravljen je NOVI PLAN i evo šta on podrazumeva

Foto: E-Stock

Više obrazovnih i zdravstvenih institucija u Beogradu juče su dobili dojavu o bombi. Darko Eger, predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, kazao je da, kada su škole u pitanju, sve dojave su bile lažne, kao i da nema mesta za paniku jer školsko osoblje i školski policajac tačno znaju šta treba da se radi u tim situacijama.

- Ovo je treći talas, prvi put je počelo prošle godine, u toku i pred kraj školske godine. Dojava stiže mejlom, prijave počinju iza ponoći i stižu do jutra. Stigne jedan ili dva mejla. To je pismo bizarnog karaktera, teško je za čitati. Svaka ustanova ima svoj plan kada je u pitanju evakuacija. Kreće se odozgo nadole, deca se smeštaju u okolini na bezbednu udaljenost - kazao je Eger za "Blic" TV.

Dojave su stigle u Osnovnoj školi "Vojvoda Putnik", ali i na Pravnom fakultetu, i u Gradskoj bolnici. U ovakvim sučajevima, ranije je dolazila kontradivrziona ekipa, koja je vršila kompletan pregled i to je trajalo dugo. Iz tog razloga je, kaže Eger, MUP obučio školske policajce, koji prvo obave pregled svih prostorija, a tek ako primete nešto sumnjivo, zovu pravu ekipu.

- Napravljen je novi plan. MUP je obučio je školske policajce da u saradnji sa osobljem škole jednom blic tehnikom prođu kroz školu. Osoblje najbolje poznaje svaki ćošak ustanove i ako se pokaže da postoji nešto sumnjivo dolazi ona prava ekipa - kaže Eger.

Do sada se nije otkrio odakle stižu preteći mejlovi, ali kako navodi predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, to ustanovi nije važno, važna je samo bezbednost dece.

- Nikad taj izvor nije otkriven, to nam ni nije značajno. Moram priznati da je zastrašivanje bilo samo u početku. Deca su sada to prihvatila kao jednu rutinu. Prvi talas je bio takav da smo svi bili iznenađeni, deca su puštana kući. Danas toga više nema. Jako je ubrzan sistem rada i ne gubi se nastava - kaže Eger.

On zaključuje i da je danas daleko olakšano svima koji se bave zastrašivanjem i vođenjem hibridnog rata na ovaj način, pa smatra da će i dalje biti ovakvih dojava o bombama u institucijama.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading