ZBOG OGROMNOG ISKUŠENJA, MILOVANU SE ŽIVOT PROMENIO ZAUVEK! Na drvetu masline izrezao KRST i doneo životnu odluku! (FOTO)

Autor:

Vesti

27.09.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Danas, širom sveta, pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvažnijih praznika - Krstovdan, koji je posvećen otkrivanju Hristovog krsta na mestu njegovog raspeća.

ZBOG OGROMNOG ISKUŠENJA, MILOVANU SE ŽIVOT PROMENIO ZAUVEK! Na drvetu masline izrezao KRST i doneo životnu odluku! (FOTO)

Foto: RINA

Inspirisan ovim značajem, ikonopisac i pirograf Milovan Kolović iz sela Bapsko polje kod Kraljeva odlučio je da na drvetu masline, koje je dobio tokom posete Svetoj Gori, izradi krst koji će kasnije pokloniti nekom od manastira na tom svetom mestu.

- Ovih dana radim krst na drvetu od masline koje sam dobio na Svetoj Gori. Napravio sam grubo obrise krsta, taj krst oslikavam, koji ću nakon lakiranja i osveštavanja darivati nekom od manastira na Svetoj Gori. Tehnikom pirografije ovo radim, vrelom, odnosno usijanom žicom, a na dnu krsta stavio sam kamenčiće i pesak sa svete gore u rupu koju sam zatvorio - pojašnjava za RINU Milovan Kolović iz Bapskog Polja.

Milovan je poznat po tome što je preko noći shvatio da ima dar za ikonopisanje i odlučio da to realizuje kroz svoja dela, koja obilaze čitav svet.

Foto: RINA

Milovan Kolović

- Kao i svim ljudima na svetu, dogodi se da čovek ima neka iskušenja. Krajem decembra 2014. godine imao sam jedno ogromno iskušenje i jednog jutra sam naprasno počeo da ikonopišem. Prvim odlaskom na Svetu Goru 2015. godine dobio sam želju da ovo bude deo mog života. I Gospodu hvala što je mojim očima i rukama dao umeće i dar, do sada sam uradio oko 1000 ikona - rekao je Milovan.

Na istočnoj strani zida svog toplog doma Milovan ponosno pokazuje ikonostas rađen njegovom sopstevnom rukom.

- Između ostalih, radio sam ikonu Svete Petke, koju sam radio po želji na drvetu jasike, stavljao sam dragi kamen i pozlatu, na parčetu drveta koje sam dobio na blagoslov na Svetoj Gori na našem Hilandaru, napisao sam Isusovu molitvu i najverovatnije ću i nju da darujem. Ikona Plač Majke Božije je takođe veoma značajna, na nju sam ponosan. Ove godine u aprilu bila je na Svetoj Gori, u pet manastira na molitvama na osveštavanju. Manastir Ostrog sam skoro uradio, pretpostavljam da ću otići do te svetinje i darivati svoj rad - zaključio je Milovan.

Foto: RINA

Ikone od drveta koje je napravio Milovan Kolović

Ovaj čovek dokaz je da i najobičnije parče drveta koje biste možda bacili može postati pravo remek delo koje će nekome doneti mir i blagostanje.

- U momentima ikonopisanja prepustim se da dam najbolje šrto ja umem, ali da sam Gospod vodi moje ruke, moje telo, moje oči. Taj mir da prenese na parče drveta, koje bi možda završilou nekom ognju, a ja oživim koliko toliko da bude u nekom domu ili nekoj svetinji - rekao je Kolović.

Milovan za kreiranje svojih ikona isključivo koristi prirodne materijale, s posebnim naglaskom na razumevanju duše drveta koje upotrebljava. Ovaj samouki ikonopisac se posvetio ovoj veštini već gotovo sedam godina, a njegova dela se mogu pronaći u različitim svetinjama širom sveta, uključujući Hilandar, hram Svetog Dimitrija u Solunu, manastire Nikolje i Radovašnicu, kao i mnoge druge unutar i izvan zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading