SAJBER NAPADI U SRBIJI SVE ČEŠĆI: Broj udvostručen za godinu dana, ransomver i fišing NAJOPASNIJI!

Autor:

Vesti

27.09.2023

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rad od kuće i neopreznost kompanija hakeri sve češće koriste za sajber napade.

SAJBER NAPADI U SRBIJI SVE ČEŠĆI: Broj udvostručen za godinu dana,  ransomver i fišing NAJOPASNIJI!

Foto: pixabay.com

Alatke za pristup udaljenim računarima i serverima, kojima se služe zaposleni prilikom rada od kuće, hakeri sve češće koriste za napade. U prvih devet meseci u Srbiji se beleži porast od 93 odsto takve vrste napada u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci.

Tokom prošle godine od kuće je radilo više od 180.000 zaposlenih, što je izazvalo i nove vrste hakerskih napada. Bezbednost informacionih sistema, mobilnih uređaja i platnih kartica, neke su od tema međunarodne Konferencije "e-Sigurnost", koja je počela u Beogradu, prenosi RTS.

"Tokom pandemije koronavirusa veliki broj kompanija je ostavio svoje resurse koji se nalaze na strani interneta otvorenim i dostupnim za pristup svojim zaposlenima. Nažalost, nisu primenjene adekvatne mere na zaštiti takvih sistema", ističe Srđan Radosavljević iz "Kasperskog Srbija".

Za napad na lične podatke hakerima je najčešće dovoljna samo imejl adresa. Od početka godine znatno je uvećan i jedan od najopasnijih oblika napada – ransomver.

"Ransomver je kada neko zaključa podatke na vašem računaru i ne možete da im pristupite dok ne platite određeni iznos koji je najčešće u kriptovaluti. Imamo različite vrste fišinga, može biti vezan za SMS poruke ili da vas neko zove telefonom i kaže da ste dobili nešto. To je drastično napredovalo", objašnjava profesor Igor Franc, stručnjak za sajber bezbednost.

U oblasti sajber bezbednosti izdvaja se nekoliko trendova koji utiču na informacione sisteme – prvi je nedostatak stručnjaka za IT bezbednost.

"Svest se menja, kompanije su sve više svesne da je potrebno da uvećaju ulaganja u samu zaštitu informacionih sistema", naglašava Radosavljević.

Krađa podataka najveći je savremeni korporativni problem u oblasti bezbednosti, a gotovo svi napadi na velike informacione sisteme su finansijski motivisani.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading