OD 25 UZORAKA MEDA ČAK 22 FALSIFIKATA! Rezultati analiza Pokreta potrošača PORAŽAVAJUĆI!

Autor:

Vesti

27.09.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontrola je rađena po takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda.

OD 25 UZORAKA MEDA ČAK 22 FALSIFIKATA! Rezultati analiza Pokreta potrošača PORAŽAVAJUĆI!

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Profimedia

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu testiranih po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti. U čak 88 odsto uzoraka utvrđeno je da je medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima.

U Srbiji je počela kontrola po takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda, koja je rezultat višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića. Inicijator prvog ovakvog ispitivanja tržišta je klaster Ujedinjeni za kvalitet, u saradnji s Pokretom potrošača za kvalitet hrane.

Međutim, ovo je, kako navode samo početak jer je uz ovu akreditovanu metodu moguće utvrđivati falsifikate i kod drugih proizvoda. Kako piše Politika, u toku su analize kvaliteta vina i rakije na našem tržištu.

KONKURENCIJA

U savezu pčelarskih organizacija SPOS, koji je i objavio rezultate, kažu da su se pošteni proizvođači meda, vina i rakije udružili u klaster Ujedinjeni za kvalitet u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije, odnosno konačnog i potpunog uklanjanja s tržišta svih falsifikovanih medova, vina i rakija, i ne samo njih, već i sokova, mleka i drugih proizvoda.

- Klaster je ostvario saradnju s udruženjem Pokret potrošača za kvalitet hrane i jednom laboratorijom iz Pančeva, koja je omogućila analize po najpovoljnijim cenama.

Skandalozno je do kakvih rezultata smo stigli. U ovoj godini, kada su pčelari na prosjačkom štapu, neko se bogati prodajući šećer kao med. I ne samo da vara potrošače i markete, već i državu utajom poreza. Podsećamo da je PDV na proizvode od šećera 20 odsto, a na med samo 10 procenata. Razlika ide direktno falsifikatorima u džep - objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS.

Iz klastera proizvođača su pozvali državu da, sada kada u našoj državi postoji akreditovana metoda za utvrđivanje autentičnosti proizvoda, uvrste ovu laboratoriju na spisak onih u koje veterinarski inspektori mogu slati službene uzorke meda, ali i drugih proizvoda na analize.

Inače, Srbija je prva zemlja u svetu koja ima specijalizovanu akreditovanu laboratoriju ovog tipa, s akreditovanom EIM-IRMS metodologijom koja je priznata na nivou Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu i deo je zvanične domaće regulative kao metoda za ispitivanje kvaliteta vina. Kako je za Politiku pre nekoliko dana izjavio Ivan Smajlović, reč je o univerzalnom rešenju za otkrivanje privrednih ekonomskih prevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u industriji meda, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda, kao i svežeg mleka.

Udruženje Pokret potrošača za kvalitet hrane prvu akciju ispitivanja tržišta pokrenulo je 11. septembra, kada je uzorkovano 25 različitih uzoraka meda iz sedam trgovina velikih trgovačkih lanaca u Pančevu. Uzorkovanje je, kako navode iz ovog udruženja, obavila akreditovana laboratorija iz Beograda.

DALJI KORACI

Uzorkovane su po dve jedinice od svakog proizvoda (s istim LOT brojevima, istim datumima i vremenima punjenja), pri čemu je jedna jedinica uzorkovana za analizu, a druga jedinica ostavljena za potencijalnu superanalizu. Uzorci meda su ispitivani na autentičnost (botaničko poreklo šećera), a ispitivanja su urađena u akreditovanoj laboratoriji u Pančevu, koja je specijalizovana za izotopska ispitivanja u hrani.
Svi laboratorijski izveštaji biće prosleđeni nadležnim organima radi daljih koraka u skladu s propisima.

Sledeće srede u Potrošačkoj patroli: ko su prevaranti i kako prepoznati pravi med!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading