U OVOM SELU DECA ZA UŽINU JEDU PEČENJE! Ima najviše pečenjara po broju stanovnika, SAMO IH POST NATERA DA POJEDU ŠARANA!

Autor:

Vesti

26.09.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stopanja, malo selo smešteno između Trstenika i Kruševca, koje broji 1.300 stanovnika, privuklo je pažnju javnosti zbog svojih neobičnih karakteristika

U OVOM SELU DECA ZA UŽINU JEDU PEČENJE! Ima najviše pečenjara po broju stanovnika, SAMO IH POST NATERA DA POJEDU ŠARANA!

Foto: RTS

Ovo mesto se može pohvaliti čak osam pečenjara, iako je nekada ih je bilo i više duž magistralnog puta između Trstenika i Kruševca.

Dok meštani ovog sela većinom žive od poljoprivrede, kafane pokraj puta igraju ključnu ulogu u popravljanju ekonomske slike ovog kraja. Ipak, uprkos uspešnom poslovanju, vlasnici pečenjara brinu za budućnost.

Čak i bivši američki potpredsednik Džo Bajden 2009. godine nije odoleo ukusu Stopanjanskog pečenja, barem kako vole da se ponose meštani. Pečenjare u ovom selu funkcionišu kao apoteke, otvorene 24 sata dnevno.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Pečenje ilustracija

U školskim užinama školarci uživaju u sendvičima sa 100 grama prasetine, a navijači često svraćaju kako bi "ukrali" komad jagnjetine, dok stranci traže dodatne kilograme da ponesu sa sobom.

Jedan od vlasnika pečenjara, Radiša Gašić, ističe da trenutno u Stopanji ima osam do deset aktivnih pečenjara, ali veruje da bi i više pečenjara dobro poslovalo.

- Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo - kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

Pečenje ilustracija

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina, a danas se slavi manifestacija nazvana "Pečenijada" u čast kafane i vrućeg pečenja.

Stopanja je selo sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka, glavnom ulicom u mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče", objašnjava da je tajna uspeha ovih pečenjara u njihovom dobro pečenom mesu, hrskavoj kožici i jednostavnom pristupu bez ikakvih marketinških kampanja ili promocija.

Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično - kazala je ona.

Republika

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Pečenje ilustracija

Iako se u ovom selu uglavnom konzumira pečenje, postoji i jedna ribarnica koja je opstala. Vlasnik ribarnice, Siniša Smiljković, napominje da je ispravnije jesti ribu zbog zdravlja, ali meštani Stopanje ipak više vole pečenje.

Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana - naglašava Smiljković.

Ribarnica možda doživi bolje dane, jer pečenjare brinu za svoju budućnost. Moravski koridor preti da odvede goste, ali vlasnici se nadaju da neće doživeti sudbinu svojih kolega duž Ibarske magistrale, piše RTS:

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading