MESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE: U Srbiji godišnje oboli 4.500 žena od raka dojke!

Autor:

Vesti

23.09.2023

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 30 gradova Srbije danas je održana akcija "Daj pedalu raku" čiji je cilj podizanje svesti o značaju redovnih pregleda

MESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE: U Srbiji godišnje oboli 4.500 žena od raka dojke!

Foto: Republika.rs

Povodom Meseca borbe protiv kacinoma dojke u Beogradu i još oko trideset gradova Srbije danas je održana akcija "Daj pedalu raku", u organizaciji udruženja Ženski centar Milica, a cilj ove akcije je podizanje svesti o značaju redovnih pregleda.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i u Srbiji godišnje od njega oboli čak oko 4.500 žena, a bitku izgubi njih oko 1.700. 

Foto: Republika.rs

Veliki broj ljudi odazvao se akciji

Prema rečima Vesne Bondžić, osnivačice udruženja Ženski centar Milica, potrebno je jednom mesečno uraditi samopregled. Takođe, dodala je, ne treba čekati da se napipa promana pa da se ode kod lekara, već jednom godišnje uraditi ultrazvučni pregled, a posle 40. godine mamografski pregled, koji se radi na svake dve godine. 

- Znam lično, ako rak otkrijemo na vreme, možemo da ga pobedimo. Ovo nije poruka da, preživećete samo ako ga otkrijete na vreme, ovo je poruka i ženama sa karcinomom koji je metastazirao da se živi i tako i da je napravljen veliki napredak u inovativnim terapijama koje to omogućavaju - rekla je Bondžić.

Foto: Republika.rs

Preventivni pregledi najvažniji

Prisutnima se ispred Instituta za onkologiju i radiologiju obratio i direktor ove ustanove Milan Žegarac i ponovio da je važno da se vodi računa o preventivnim pregledima, te da je skrining broj jedan u prevenciji. 

- Promene koje se otkriju na vreme čine da nama svima bude lakše, celom sistemu je lakše i izlečenje je 90 odsto, a tom rezultatu svi treba da težimo - istakao je Žegarac. 

On je otkrio i novine koje Institut sprema. 

- Što se tiče Instituta za onkologiju neke novine spremamo-  u toku je renoviranje medikalne onkologije, za 20 dana će funkicionisati još tri dela dnevne bolnice, povećavamo kapacitete... Renovirano je odeljenje za pedijatriju, sprovede se renoviranja i u drugim odeljenjima. Naš glavni cilj je dobijanje nove zgrade onokologije sa povećanim brojem mesta što je nephodno - ocenio je Žegarac. 

Foto: Republika.rs

U akciji je učestvovao i veliki broj mališana

Akcija, u kojoj su učestvovali i biciklisti, simbolično je završena puštanjem balona. 

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading