DEVOJČICA PRONAĐENA U BESVESNOM STANJU U MERCEDESU NEMA IME NI JMBG: Hitno se oglasio zaštitnik građana!

Autor:

Vesti

22.09.2023

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana se oglasio povodom devočice koja je dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici i otkrio da nema ni ime ni JMBG.

DEVOJČICA PRONAĐENA U BESVESNOM STANJU U MERCEDESU NEMA IME NI JMBG: Hitno se oglasio zaštitnik građana!

Foto: pixabay.com

Dvogodišnja devojčica je pre dva dana u pratnji policijske patrole dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, gde su joj lekari spasili život, a danas je Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao da devojčica nema lično ime, kao ni JMBG i od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonskom roku odredi lična imena deci.

Iz Kancelarije zaštitinika građana podsećaju da, u skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena, prenosi Telegraf.

Pašalić je juče pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd i već danas utvrdio i da se porodica nije nalazila u evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

- Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi - ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, postupak određivanja imena i JMBG-a pokrenut je 14. septembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading