DIZELU NON STOP RASLA CENA, EVO KOLIKA JE SAD! Ovo su nove CENE goriva

Autor:

Vesti

22.09.2023

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je cena barela na evropskom tržištu blago opala.

DIZELU NON STOP RASLA CENA, EVO KOLIKA JE SAD! Ovo su nove CENE goriva

Foto: pixabay.com

Nove cene goriva za narednih sedam dana koje su i zvanično objavljene, izazvale su zabrinutost kod mnogih koji strahuju od mogućeg novog poskupljenja. Ovaj uzlazni trend cene goriva se već nekoliko nedelja primećuje i na svetskim berzama i na domaćem tržištu.

Nedavno je cena barela na evropskom tržištu blago opala, što je podstaklo očekivanja da će i naši građani videti smanjenje cena goriva. Međutim, evo šta se dogodilo.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Točenje goriva

Litar evrodizela na pumpama tokom ove nedelje će maksimalno koštati 211 dinara, dok će cena benzina evropremijum BMB iznositi 192 dinara. U suštini, cene goriva se nisu bitno promenile u poređenju sa cenama iz prethodne nedelje.

Već neko vreme stižu loše vesti sa tržišta "crnog zlata". Cene goriva u Srbiji su se postepeno povećavale iz nedelje u nedelju, prateći rast i fluktuacije cena barela na svetskim berzama. Nedavno je cena barela na londonskom tržištu dostigla 75 dolara, a tokom proteklih nedelja je skočila na oko 95 dolara, što predstavlja najvišu cenu od januara ove godine. Poslednjih dana je cena lagano opala, pa je jutros barel na evropskom tržištu bio blizu 94 dolara, a ranije je bila još niža.

Goldman Sachs: Cena nafte bi uskoro mogla "skočiti" na 107 dolara!

Cene nafte mogle bi se popeti na trocifrenu vrednost do sledeće godine ako Rusija i Saudijska Arabija ne povuku svoje agresivne rezove isporuke, upozorio je nedavno Goldman Sachs svoje klijente.

Banka na Wall Streetu je uzela u obzir mogućnost visokih cena nafte mnogo pre nego što su Rusija i Saudijska Arabija objavile ranije ove nedelje da produžavaju smanjenje proizvodnje do kraja 2023. Ta je najava već podigla cene goriva i sirove nafte Brent iznad 94 dolar za barel za prvi put u 10 meseci. Brent sirova je referentna svetska cena nafte i proizvodi se u Severnom moru.

Posledice visokih cena vidi i američko tržište. Inflacija u SAD u avgustu je dostigla nivo od 3,7 odsto, prvi mesečni rast od juna 2022. godine, izazvan prvenstveno višim cenama energenata, koji su skočile za čitavih 10,5 odsto za mesec dana. Rusija i Saudijska Arabija su smanjivanjem svoje prozvodnje glavni krivci za rast cena nafte do desetomesečnog maksimuma od 94 dolara.

Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Sada je pitanje samo da li će proizvođači veću akcizu prebaciti i na cenu koja ide prema potrošačima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading