UŽAS NA REKREATIVNOJ NASTAVI NA ZLATIBORU: Decu IZUJEDALE STENICE, roditelji besni, podneli tužbe i krivične prijave zbog UGROŽAVANJA ZDRAVLJA!

Autor:

Vesti

20.09.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji učenika koji su boravili u "Beloj brezi" u Rožanstvu na Zlatiboru optužili su zaposlene u školi da nisu adekvatno reagovali iako su imali saznanja da decu napadaju insekti. U školi tvrde krivo je odmaralište.

UŽAS NA REKREATIVNOJ NASTAVI NA ZLATIBORU: Decu IZUJEDALE STENICE, roditelji besni, podneli tužbe i krivične prijave zbog UGROŽAVANJA ZDRAVLJA!

Foto: shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Osnovne škole "Braća Jerković" iz beogradskog naselja Železnik, na osnovu pritužbi roditelja učenika mlađih razreda.

Prijava je podneta zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti dece usled nehigijenskih uslova kojima su bili izloženi tokom boravka na rekreativnoj nastavi na Zlatiboru od 13. do 20. juna ove godine, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

- U postupku po pritužbi roditelja čija deca pohađaju OŠ "Braća Jerković" se navodi da zaposleni te škole koji su sa učenicima boravili na sedmodnevnoj rekreativnoj nastavi u dečjem odmaralištu "Bela breza" u Rožanstvu na Zlatiboru, nisu reagovali na predviđen način iako su imali saznanja da u odmaralištu ima insekata, kao i da je deci moglo biti ugroženo zdravlje zbog alergijske reakcije na ujede stenica - precizirano je u saopštenju zaštitnika građana.

Iz škole su saopštili da su prve primedbe od roditelja dobili mejlom četiri dana po povratku učenika sa nastave u prirodi.

- U toku boravka na rekreativnoj, sa skoro 200 učenika bilo je devet učitelja i jedan roditelj kao pratnja đaka koji nastavu pohađaju po individualnom obrazovnom planu. Nisu imali zamerke niti je bilo problema dok su tamo boravili. Vratili su se 20. juna. Prve pritužbe dobili smo 24. juna. Školi su podnete ukupno dve pritužbe ovim povodom - objasnila je za "Politiku" Violeta Marković, direktorka OŠ "Braća Jerković" u Železniku.

Ona naglašava da je odmah uputila zahteve za preispitivanje situacije u objektu u kome su deca boravila i to: Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija - Juta, turističkoj inspekciji, Ministarstvu zdravlja, sanitarnoj inspekciji.

Dalje, ističe, uložila je reklamaciju na putovanje agenciji "Beosonik" koja je putovanje organizovala tako što je dobila tender na javnoj nabavci. Osim toga, pojašnjava direktorka, škola je 30. juna održala sastanak sa roditeljima čija su deca putovala ili imala neki problem u toku nastave u prirodi na Zlatiboru.

Dobili smo odgovore svih relevantnih institucija da je za smeštaj odgovoran davalac usluge smeštaja, to jest objekat. U julu je školu posetila prosvetna inspekcija kojoj smo dostavili sva dokumenta od prvog saznanja o ovom problemu do svih koraka koje smo preduzeli. Naravno, prosvetna inspekcija je sačinila zapisnik i škola nije odgovorna za davanje usluge smeštaja već objekat. Roditelji su, takođe, krajem juna podneli krivičnu prijavu ili tužbu u Užicu. Škola sarađuje s nadležnim tužilaštvom. Mi smo 19. jula tužilaštvu dostavili sve tražene podatke u vezi sa ovim slučajem, oni su potvrdili da im je stigla dokumentacija koju sam potpisala i poslala. Sačekaćemo ishod procesa. Zaista smo preduzeli sve što je u našoj moći, iskoristili sva raspoloživa pravna sredstva, i naravno, nastavićemo da radimo po zakonu i sarađujemo sa svim relevantnim institucijama ‒ ukazuje za Politiku direktorka škole.

Zaštitnik građana pre dva dana je pozvao Ministarstvo prosvete da obavi nadzor nad radom OŠ „Braća Jerković” da bi se utvrdilo da li je postupala u skladu s propisima kojima se uređuje organizacija i sprovođenje nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj školi. Postupak je pokrenut i prema Ministarstvu zdravlja kako bi se utvrdilo da li je preduzelo mere iz njihove nadležnosti, objasnili su iz kancelarije ombudsmana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading