DIVLJE SVINJE TERORIŠU STANOVNIKE KELEBIJE! Upadaju im u dvorišta i lome ograde: "Ne odustaju dok NE SRAVNE apsolutno SVE"!

Autor:

Vesti

20.09.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na samom severu zemlje građani imaju problema sa nepoželjnim gostima u svojim dvorištima.

DIVLJE SVINJE TERORIŠU STANOVNIKE KELEBIJE! Upadaju im u dvorišta i lome ograde: "Ne odustaju dok NE SRAVNE apsolutno SVE"!

Foto: pixabay.com

Naime, kako su nam javili naši sugrađani, problem imaju stanovnici Kelebije kojima divlje svinje danima upadaju u dvorišta i lome ograde.

Inače, naselje u opštini Subotica nalazi se tik uz Kelebijsku šumu, koja je, inače, zaštićeno područje.

Zabrinuti građani tražili su pomoć i od Vojvodina šuma.

Republika

Foto: pixabay.com

Divlja svinja

Muku muče i kod Požege

Pre samo mesec dana pisali smo i o problemima sa kojima su suočeni meštani sela Tabanovići, Papratište i deo Loreta. Divlje svinje haraju njihovim selom već mesecima i prav eozbiljnu materijalnu štetu.

Najezdu divljih svinja, ali i štetu koje prave je nemoguće opisati. One ne odustaju dok ne sravne apsolutno sve. Najveći problem je što ih ima preko 200 jedinki i prilično su pripitomljene, jer su neke jedinke prvo bile sa ljudima, pa puštane u prirodu - istakao je tada za RINU Goran Pavlović iz sela Tabanovići.

Republika

Foto: pixabay.com

Divlja svinja

Da li su divlje svinje opasne?

O tome da li na Kelebiji ima razloga za strah, govorio je biolog Kristijan Ovari.

- Ceo taj potez Subotičke peščare je generalno problem. Njihovo brojno stanje rešava se odstrelom, koji se rešava Zakonom o lovstvu i koji je detaljno uređen. Takođe, problem je odlaganje smeća, ako se neregulišu divlje deponije, one dolaze i hrane se. Lako se naviknu na čoveka i domaćinstvo, pa neretko hoće i da provale - istakao je Ovari za Republiku. 

S obzirom na to da je njen jedini predator čovek i da je u pitanju divlja životinja, može biti i opasna.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kristijan Ovari

- Divlje svinje imaju jake čekinje i jaku lobanju, pa nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Imaju veoma jak ujed i mogu da savladaju ozbiljnog protivnika, čak i da ubije čoveka. Ako je krmača sa prasićima, najčešće će napasti, isto kao i kada je u krdu. Obavezno treba voditi računa i sklanjati se - kazao je.

Dodao je i da su rešenja uklanjanja divljih deponija, ali da ovom tematikom treba i da se pozabave lovačka udruženja koja će proceniti da li je u pitanju prkeomerno razmnožavanje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading