MLADI ZA INKLUZIJU, JEDNAKOST I POVERENJE! Fondacija Ana i Vlade Divac sporvode novu inicijativu: Deo projekta biće i ciklus podkasta NEIZDRŽ koji govori o medijskoj pismenosti!

Autor:

Vesti

15.09.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jačanje uloge mladih u promovisanju većeg međusobnog razumevanja, konstruktivnog narativa, poštovanja različitosti i poverenja cilj je ove inicijative.

MLADI ZA INKLUZIJU, JEDNAKOST I POVERENJE! Fondacija Ana i Vlade Divac sporvode novu inicijativu: Deo projekta biće i ciklus podkasta NEIZDRŽ koji govori o medijskoj pismenosti!

Foto: www.divac.com, Printscreen/podcast.rs

Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi inicijativu „Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje" koja ima za cilj da unapredi ulogu mladih u promovisanju većeg razumevanja i poštovanja različitosti kako u Srbiji, tako i u regionu.

Deo je regionalne inicijative koju zajedno sprovode  UNDP, UNFPA, UNESCO, UN Vomen, relevantna lokalna ministarstva, opštinski i omladinski saveti, političke partije mladih, mediji, akademske i kulturne institucije i organizacije civilnog društva, uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN.

Mladi imaju ulogu centralnih aktera u društvenim izborima koji se svakodnevno donose - da ili se grade održivo mirna društva ili doprinosi kontinuiranom retoričkom sukobu i društvenoj distanci na Zapadnom Balkanu. Oni dele zajedničko kulturno nasleđe podjednako prepoznajući ove sličnosti između zemalja. U decenijama otkako su aktivni sukobi izbledeli iz svakodnevne realnosti građana regiona, ljudi mlađi od 30 godina su u jedinstvenoj poziciji da budu aktivni akteri pomirenja, koji svojim akcijama vode na rešavanje stalnih podela vođenih predrasudama i lažnim stereotipima o ljudima drugog entiteta, nacionalnosti, veroispovesti i identiteta unutar i preko granica.

Jedna od aktivnosti u okviru ove inicijative je i Medijska pismenost mladih, umerena na unapređenje veštine i kapaciteta mladih o medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju, izvještavanju o toksičnim muskulinitetima i govoru mržnje na mreži, posredovanju, dijalogu i prevenciji nasilja, u saradnji sa obrazovnim akterima (formalnim i neformalnim). omladinskim organizacijama, liderima omladinskih zajednica, novinari i uticajnim ljudima i platformama društvenih medija da razrade zajedničke smernice o negativnim narativima i zalažu se za pozitivne društvene promene.

40 mladih je prošlo kroz set obuka i mentorsku podršku prilikom izrade svojih kampanja kojima doprinose povećanju medijske pismenosti među svojim vršnjacima i vršnjakinjama.

Poseban akcenat stavljen je na emitovanje novog ciklusa podkasta NEIZDRŽ, koji ima za cilj da objasni kakav je to neizdrž koji tera naše goste i gošće da se bave medijima, zašto je važna medijska pismenost, kako se kreiraju pozitivni narativi, kao i kakav je položaj mladih koji rade u medijima.  Serijal ovih podkasta može se pogledati a Youtube kanalu Fondacije Ana i Vlade Divac, svakog drugog utorka u 19 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Veki

16.09.2023 01:02

Muka mi je od ovih foliranata