PUŠAČI IMAJU GODINU DANA DA SE NAVIKNU! Ministarka Grujičić o novim merama zabrane pušenja, ovu poruku je uputila mladima!

Autor:

Vesti

13.09.2023

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zdravlja Danica Grujičić komentarisala je mere zabrane pušenja i istakla da će građani srbije imati godinu dana da se naviknu na njih. Ministarka je rekla i da zbog novog soja korone neće biti zatvaranja.

PUŠAČI IMAJU GODINU DANA DA SE NAVIKNU! Ministarka Grujičić o novim merama zabrane pušenja, ovu poruku je uputila mladima!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Danica Grujičić

U stalni radni odnos biće primljeno oko 4.000 medicinskih radnika koji su bili zaposleni tokom pandemije kovida.

- Svi će odlukom Vlade, dobiti posao za stalno. Neko će morati da ode u Dom zdravlja, neko u bolnice, možda neko neće biti na specijalizaciji koju želi, ali će sigurno pronaći sebe u specijalizacijama koje im bude ponuđene. Stotinak ljudi treba da se zaposli na Kosovu i Metohiju. Moja molba direktorima je da zapošljavaju isključivo ljude koji tamo žive, a ne ljude koji dolaze iz Srbije, provedu dole dva dana i vrate se nazad - kaže ministarka zdravlja. 

Foto: RINA

Danica Grujičić

Napomenula je da Srbija izdvaja puno da pomogne našem narodu na Kosovu.

- Veliki problem je nastao oko snabdevanja, prehramenih proizvoda, lekova, opreme i gledamo da se to reši jednom, jer sva ta oprema treba i Albanicima. Nije tačno da oni ne idu u naše bolnice i da se ne leče kod naših doktora.

Medicina je iznad nacija i bolesnom čoveku moramo da pomognemo. Svima je u interesu da naše ustanove za koje Republika Srbija odgovara budu dobro opremljene, da se ne pravi katastrofa i da se ne pojavljuju neki neregistorvani lekovi. Juče je Alims zabranio jedan lažni lek, koji se koristio kao botoks za plastičnu hirurgiju, ali se ispostavilo da je neadekvatan sastav leka. Mi smo zabranili promet.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Danica Grujičić

Sada bi ta kuća, koja se bavi prometom trebala da bude kažnjena i da se više nikada ne pojavi na tržištu. Mi ćemo podići krivičnu prijavu, tako da Ministarstvo zdravlja radi na tome. Ne znam kako se zove tačno firma, ali je uvoznik iz Srbije. Proizvođač pravog leka je signalizirao da se pojavio lažni lek - kaže ministarka zdravlja.

Dodala je da je upravo zbog toga digitalizacija jako potrebna.

- Mi već uveliko radimo na digitalizacije. To je jako bitno, jer ćemo tako znati koliko nam gde kadra treba, koju opremu treba da nabavimo i upravo da bi mogli da kontrolišemo šta se dešava po apotekama. Postoji crno tržište lekova i to je pitanje kakvi su. 

Vrlo je loša propaganda govoriti o tome da Indija, Kina, Rusija, Južna Koreja nemaju adekvatne lekove. Oni garantuju za onu koncentraciju leka, koja postoji kod njih. To su sve lekovi proizvedeni u njihovim farmaceutskim kućama, a mi imamo običaj da mislimo, da sve što je proizvedeno na zapadu ili u Americi je sigurno, a to nije apsolutno tačno. Osnovne supstance svi nabavljaju iz Kine - kaže dr Danica Grujičić.

Foto: Privatna arhiva

Danica Grujičić

 

Ministarka se u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 se osvrnula i na lekove za pet retkih bolesti.

- Postoji samo lekovi za pet vrsta retkih bolesti i za koje ne znamo kakav će njihov efekat biti za 20 godina, tek su počeli da se daju. Dobro je što je za spinalnu mišićnu atrofiju, Republika Srbija odobrila lek o trošku Fonda u Tiršovoj i to je prava stvar. 

To je dokaz kvaliteta naših zdravstvenih ustanova, a posebno mi je drago što je to naša dečija ustanova. Ne sumnjam da bi taj isti lek mogao da se dobije u Institutu za majku i dete, Vojvodine, na Novom Beogradu, ali je velika stvar da je jedan tako skup lek nabavljen. Država je prepoznala da nabavi te lekove.

U razgovorima Republičke stručne komisije sa Udruženjima pacijenata sa retkim bolestima, saznali smo da postoji mnogo sitnih zahteva, koji državu zaista ne koštaju ništa. Zdravstvo je već opredelilo sredstva koja su već prebačena Fondu, tako da će lekova biti, oni koji se pojave u perspektivi. Ja se iskreno nadam da će svi ti lekovi biti efikasniji i da će za jedno 20 godina, neki novi Ministar zdravlja reći, dobro je što je Srbija među prvima nabavila lekove o trošku Fonda - kazala je. 

Iako se uveliko govori o novom soju korone, dr Danica Grujičić ističe da neće doći do zatvaranja, kao i da je klinička slika pacijenata znatno slabija.

Foto: shutterstock

Pandemija koronavirusa/Ilustracija

- Povećava se broj, ali nije drastično. Klinička slika je jednostavna: temperatura, malaksalost i kijavica. Ne verujem da doći do zatvaranja i u tome nije rešenje. Rešenje je u jačanju Torlaka i da mi sutra proizvedemo našu antikovid vakcinu. Tu ja vidim mogućnost da mi budemo obezbeđeni - rekla je Danica.

Govoreći o gojaznosti dece ministarka Grujičić je rekla da pored kockarnica u blizini škole, treba zabraniti i prodavanje brze hrane.

- Imamo procenjeno da preko 30 odsto naše dece ima problem sa prekomernom težinom. Radi se o kvalitetu hrane koja im je dostupna. Bilo bi dobro da možemo da obezbedimo dostavljanje hrane, kao što se to radi bolnice - rekla je ministarka. 

Ministarka se dotakla i mere zabrane pušenja.

- Pušači imaju godinu dana da se pripreme za nove mere, a mlade savetujem da izbegavaju bilo kakvu vrstu cigareta - dodaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading