KOD BUJKETA DIVLJA INFLACIJA! Daj još para ako možeš: Epizoda kviza poskupela 5.000 evra!

Autor:

Vesti

12.09.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PN RTS ove godine za 29 epizoda "Stigni me ako znaš" plaća 722.459 evra! Epizoda skuplja za 25 odsto! U specifikaciji troškova nejasno šta tačno ulaže privatna produkcija koja je dobila posao.

KOD BUJKETA DIVLJA INFLACIJA! Daj još para ako možeš: Epizoda kviza poskupela 5.000 evra!

Foto: Tamjug/Vladimir Pori, Printscreen

Serijal kviza "Stigni me ako znaš", koji se prikazuje na RTS, za ovu godinu košta 722.459 evra, a kako ima 29 epizoda ispada da jedna epizoda košta neverovatnih 24.912 evra, saznaje Srpski telegraf!

To je za čak 25 odsto više po epizodi nego prošle godine, tada su troškovi bili 20.751 evro po epizodi! Ovaj kviz se radi u produkciji RTS, za koju je nacionalni servis kao izvršnog producenta angažovao firmu "Filming" i za razliku od prošle godine sada u specifikaciji troškova nije navedeno šta tačno "Filming" ulaže u ovaj posao!

Branislav Klanšček, predsednik UO RTS, potvrđuje naša saznanja - da, serijal za sezonu 2023. košta 722.459 evra, a po jednoj epizodi košta 25 odsto skuplje nego prošle godine.

- Prošle sezone epizoda je bila 20.751,95 evra, a sad iznosi 24.912,40 evra. I ne samo što je to veći trošak 25 odsto po epizodi, sad mnogo toga i ne vidimo u specifikaciji, za razliku od prošle godine. Tada smo imali taksativno navedeno davanja, sad ne znamo šta je to "Filming" dao. Imamo šta daje RTS, ta nenovčana davanja - tu su zaposleni na RTS, koji već rade za platu, pa se predstavlja njihov tarifnik u slučajevima koprodukcije, studio, urednik, producent, reditelj, voditelj, ton majstori, devet kamermana, direktor fotografije, dizajner svetla, rasvetljivači, šminkerke, garderoba... Tu spada i sva tehnika RTS, koja je vlasništvo kuće. To je procenjeno na 156.000 evra i mislim da to i vredi toliko. Ali ja pitam šta košta ovih ostalih 565.901,42 evra, a koje se RTS obavezao da plati izvršnom producentu "Filmingu", firmi koja ima jednog zaposlenog - kaže Klanšček.

Još dodaje da su na papiru predstavljena samo ukupna izdvajanja koja će ići u ovoj sezoni od ukupne sume.

- Piše samo da je agencijski procenat 28.868 evra, licenca 45.675 evra, pretprodukcija 99.272 evra, produkcija 59.665 evra, to je za obe strane zajedno, ne piše šta je samo "Filming" dao. Tražio sam od nadležnih iz produkcije, ali nisam dobio tu informaciju, iako supervizor produkcije RTS ima pravo kontrole celokupne finansijske i ostale dokumentacije koja se odnosi na izvršnu produkciju serijala koji je predmet ugovora, a obaveza je "Filminga" da mu stavi na raspolaganje sve traženo - ističe Klanšček.

Radenkovićeva sad u troškovima RTS

Novina je i da je voditeljka Kristina Radenković sada u finansijskoj kalkulaciji, odnosno troškovima RTS.

- Ona je prošle godine bila u kalkulaciji "Filminga", a sada je u troškovima RTS kako i treba da bude jer je ona tu zaposlena. Radenkovićeva ovo radi za platu. Zato je (Jovan) Memedović dao otkaz jer je bilo ili ćeš da radiš za platu ili za honorar - priča predsednik UO RTS.

Republika

Foto: printscreen/RTS

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading