DOBRE VESTI ZA MAME I BEBE! Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju postaje obavezan za novorođenčad u Srbiji!

Autor:

Vesti

07.09.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju je rana dijagnostika bolesti, čak i u fazi pre pojave simptoma.

DOBRE VESTI ZA MAME I BEBE! Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju postaje obavezan za novorođenčad u Srbiji!

Foto: shutterstock

Od 14. septembra, za sve novorođene bebe u Srbiji, skrining na retku bolest, spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), postaje obavezan, a troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju je rana dijagnostika bolesti, čak i u fazi pre pojave simptoma, što je od suštinskog značaja za ishod lečenja SMA. Ranom dijagnozom omogućava se brži pristup odgovarajućem tretmanu, a često i spašavanje života.

Uzimanje uzoraka za skrining će se obavljati u svim porodilištima u Srbiji. Nakon prikupljanja uzoraka, analiza će se sprovoditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Centru za humanu molekularnu genetiku. Osoblje ovog centra ima bogato višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, naročito neuromišićnih i neurodegenerativnih bolesti, i poseduje potrebne veštine za izvođenje ovog skrininga.

Ovo nije jedini obavezni skrining za novorođenčad koji se sprovodi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pored SMA, obavlja se skrining za još tri bolesti: fenilketonuriju, hipotireozu, i od 2021. godine, cističnu fibrozu.

Uvođenje obaveznog skrininga na SMA predstavlja značajan korak u unapređenju brige o zdravlju novorođenčadi u Srbiji i omogućava rano otkrivanje ove ozbiljne bolesti.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading