CRNA GORA UNIŠTILA 10 TONA BRESKVI IZ SRBIJE, PA SE IZVINILA: Pronađeni pesticid u voću nije zabranjen, ali ga ima previše

Autor:

Vesti

02.09.2023

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog istog pesticida Hrvatska carina je već zabranila uvoz breskvi iz Srbije, a potom uništila i tovar šljiva.

CRNA GORA UNIŠTILA 10 TONA BRESKVI IZ SRBIJE, PA SE IZVINILA: Pronađeni pesticid u voću nije zabranjen, ali ga ima previše

Foto: pixabay.com

Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom, Dobrakovo, sprečila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina iz Srbije, zbog pesticida hlorpirifos, opasnog po zdravlje ljudi, naročito dece. Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila uvoz breskvi iz Srbije upravo zbog zbog prisustva ove susptance, a potom su uništili i šljive iz Srbije iz istog razloga!

Direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković rekao je najpre za RTCG da je upotreba pesticida hlorpirifos strogo zabranjena.

"Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu - rekao je Đaković.

Međutim, jutros su se iz Uprave za bezbednost hrane Crne Gore izvinili građanima zbog netačnog navoda da je ovaj pesticid zabranjen u Crnoj Gori, do kojeg je došlo "zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima".

Kako se navodi u saopštenju Uprave, tačno je da je naloženo uništavanje blizu 10 tona voća, ali isključivo zbog količine ostatka pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori i u Srbiji dozvoljeni za upotrebu, prenose Vijesti.

"Do povećane količine ovih rezidua može doći usled prekomerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida", navodi se u saopštenju i dodaje da crnogorska Uprava sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije ima "saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki".

"Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta, što je i svrha našeg delovanja", navodi se u saopštenju Uprave za bezbednost hrane.

U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
pinokio

02.09.2023 11:22

NAREDBA iz krvacke jer i oni tako rade ali docice oni gde se PRIVIDjA.