UŽAS U VALJEVU! TRUDNICA DOŠLA DA ABORTIRA PA DOŠLO DO TOGA DA JOJ IZVADE SLEPO CREVO! Odmah nastupila sepsa - OVA BAKTERIJA JE kriva za sve!

Autor:

Vesti

01.09.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bakterija Raoultella planticola je izuzetno retka i obično se nalazi u prirodnom okruženju kao što su zemljište i voda.

UŽAS U VALJEVU! TRUDNICA DOŠLA DA ABORTIRA PA DOŠLO DO TOGA DA JOJ IZVADE SLEPO CREVO! Odmah nastupila sepsa - OVA BAKTERIJA JE kriva za sve!

Foto: Shutterstock

Umrla trudnica

Jedna trudnica u bolnici u Valjevu je obavila abortus 23. avgusta, a zatim joj je sutradan izvađeno slepo crevo zbog sepse. Ispitivanjem je izolovana veoma retka bakterija Raoultella planticola, čime je ova pacijentkinja postala 27. slučaj u svetu sepse izazvane ovom bakterijom, kako su obavestili lekari u Valjevu.

- Ženi od 27 godina je na odseku konzervativne ginekologije Zdravstvenog centra Valjevo u sredu, 23. avgusta urađen legalni prekid trudnoće, što znači da je trudnoća bila manja pod 10 nedelja. A već nakon sat vremena ona je dobila visoku temperaturu, počela je da povraća žalila se na malaksalost. Odmah je urađena hemokultura, skener male karlice, uzeti svi brisevi (vaginalni, cervikalni i urinokultura), kompletna biohemija, kao i ginekološki ultrazvuk koji nije ukazivao na povredu materice nakon intervencije. Konsultovan je infektolog, pulmolog i kardiolog, ostavljena je na opservaciji tu noć, da bi u četvrtak ujutru tražene dodatne konsultacije, koje nisu razjasnile uzrok visoke temperature koja nije spadala, te je žena popodne istog dana prebačena u odeljenje intenzivne nege radi daljeg praćenja - navodi se. 

Ovaj slučaj je izazvao zabrinutost u bolnici, posebno nakon što su se pojavili slični slučajevi pacijenata sa visokom temperaturom nakon intervencija u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji na odseku konzervativne ginekologije valjevske bolnice.

- Kad je otvorena ginekolog je konstatovao da nema povrede materice, pa je pozvan je hirurg koji je utvrdio da joj je upaljeno slepo crevo, koje je odmah i odstranjeno. Pacijentkinja je vraćena u šok sobu gde joj je stanje poboljšano, te se razmišlja o prebacivanju u poluintenzivnu negu i nastavku lečenja kod kuće. Ali, u petak stiže nalaz hemokulture i sledi šok u valjevskoj bolnici - žena ima raoultella planticola, izuzetno retku vrstu bakteriju, koju zapravo smatraju podvrstom klebsijele. Kako je lekarima rečeno, valjevska pacijentkinja je 27. slučaj u svetu sepse izazvane tom bakterijom. Dati su joj antibiotici prema antibiogramu, oporavak je spor ali vidan, a za slučaj se zainteresovalo i Ministarstvo zdravlja, koje je danas poslalo i inspekcije, koje su trenutno na odeljenju - kažu i dodaju da se ta bakterija prenosi prljavim rukama, hranom, vodom i seksulanim kontaktom.

Bakterija Raoultella planticola je izuzetno retka i obično se nalazi u prirodnom okruženju kao što su zemljište i voda. Ovaj organizam je veoma redak kao uzročnik bolesti kod ljudi. Ima sličan izgled kao bakterija Klebsiella pneumoniae.

- Svi potrebni nalazi su urađeni, a još ne znamo da li je potvrđena i kod njih ova bakterija - navodi se.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading