OBIŠLI SMO RUDNIK ČUKARU PEKI U BORU: Zavirite kako izgleda 550 metara pod zemljom! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.08.2023

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj velelepni kompleks posetila je ekipa portala Republika.rs, koja se upoznala s procesom proizvodnje i načinom zaštite životne sredine.

OBIŠLI SMO RUDNIK ČUKARU PEKI U BORU: Zavirite kako izgleda 550 metara pod zemljom! (FOTO)

Foto: Mihajlo Žilović

U srcu istočne Srbije, nedaleko od centra Bora, nalazi se jedan od najvećih rudnika bakra i zlata naše zemlje Čukaru peki. Ovaj velelepni kompleks posetila je ekipa Srpskog telegrafa, koja se upoznala s procesom proizvodnje i načinom zaštite životne sredine.

Kompanija "Ciđin majning", pod kojom posluje ovaj rudnik, najavila je da će rudno nalazište postati prvi zeleni rudnik ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Plan ove korporacije je da se oko rudarskih okna i čitavog kompleksa prostor pretvori u zelene oaze. Okna koja više nisu u upotrebi neće ostati zapuštena.

Biće napunjena smesom jalovine, čime se sprečava erozija tla. Ono što je još impresivnije, čak 90 odsto jalovine, nusproizvoda rudarenja bakra, biće iskorišćeno za stvaranje paste koja će zalivati eksploatisane rudarske lokalitete.

Prema rečima generalnog direktora rudnika Jong Čena, želja kompanije je da Čukaru peki postane primer u Evropi i svetu.

- Rudnik će imati formu parka i bašte. I to da se svake godine menja jer će se saditi različite biljke i kulture - rekao je Čen i dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se taj broj smanjuje, a da se daje šansa ljudima iz Srbije.

Obučeni u rudarsku opremu, spustili smo se liftom, koji kreće tri metra pod zemljom u jedno od okna rudnika, na čak 550 metara dubine, da bismo videli kako proces proizvodnje izgleda pod zemljom.


Ipak, nema osećaja da se nalazite na toj dubini. Videli smo najmodernija postrojenja za preradu rude i otpadnih voda. Pumpe koje izbacuju vodu iz zemlje povezane su s bazenima koji se nalaze na površini, a sva voda cirkuliše jer se prerađuje u posebnim postrojenjima i vraća u iskop i prateće objekte, kao tehnička voda.

Kontrolni centar rudnika predstavlja srce kompleksa. S tog mesta stručnjaci nadziru svaki aspekt operacije. Gotovo da ne postoji ništa što se radi ručno. Ogromni ekrani, računari i sofisticirani softver omogućavaju precizno praćenje i upravljanje svim procesima. Mladost je, kažu nam, ključ uspeha u ovom segmentu, u laboratoriji rudnika većina zaposlenih ima manje od 30 godina. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading