Kroz PKS hab snažnija podrška domaćoj modi i tekstilnoj industriji

Autor: N.J.

Vesti

25.08.2023

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije otišao je na sastanak sa predstavnicima kompanije Luss Textile i modnim dizajnerom Stefanom Đokovićem.

Kroz PKS hab snažnija podrška domaćoj modi i tekstilnoj industriji

Foto: Boban Ristic

U našoj tekstilnoj industriji imamo dobre firme koje mogu da proizvode za domaće tržište ali i za inostrane kompanije i zato je važno da dovodimo svetski poznate brendove koji žele da sarađuju sa našim proizvođačima. S druge strane, želimo da kreiramo hab za domaće  dizajnere i modnu industriju i pružimo podršku, kako u nabavci materijala, logistici, tako i u promociji u inostranstvu,  istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sastanku sa predstavnicima kompanije Luss Textile i modnim dizajnerom Stefanom Đokovićem u Raški.

 

"Kroz hab želimo da povežemo domaće modne dizajnere sa proizvođačima, koji bi mogli da pomognu u nabavci materijala, proizvodnji kolekcija i procedurama izvoza. Ujedno, radićemo i na snažnoj promociji i internacionalizaciji domaćih brendova i njihovom pozicioniranju na svetskom tržištu“, rekao je Čadež.  On je dodao da će se narednom periodu Privredna komora Srbije fokusirati na podršku  kompanijama poput Luss Textile kako bi ostvarile saradnju sa svetskim modnim kućama poput Prade, D&G i LVMH brendovima.

Savo Mitrović, vlasnik kompanije Luss Textile, koja je specijalizovana za izradu kolekcija luksuznih brendova i sarađuje sa italijanskim i nemačkim partnerima poput Phillip Pleina, Monclaire-a, Hugo Boss-a i Max Mare, rekao je da je stručan i obučen kadar važan u ovoj industriji kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i da imaju kontinuitet u proizvodnji.  On je istakao da je ova kompanija zainteresovana za saradnju i sa drugim svetskim brendovima, kao i da je spremna da pruži podršku domaćim dizajnerima u proizvodnji i plasmanu modnih kolekcija. On je dodao da je u toku izgradnja fabrike čije je otvaranje planirano sledeće godine, kao i da su već u toku obuke zaposlenih.

U toku je izgradnja nove fabrike kompanije Luss Textile u Kruševcu, za koju je kamen temeljac položen krajem juna ove godine i koja će zaposliti 500 radnika. Zajedno sa postojećim fabrikama u Raški i Vlasotincu, Luss Textile će postati najveći domaći i regionalni proizvođač sa više od 1.000 zaposlenih i proizvodnjom od oko milion odevnih predmeta godišnje.

Rast tekstilne proizvodnje u prvoj polovini godine

U periodu januar–maj 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne, proizvodnja tekstila je zabeležila rast od 13,7 odsto, proizvodnja odevnih predmeta bila je veća za 6,8 odsto, dok je u proizvodnji kože i predmeta od kože zabeležen pad industrijske proizvodnje od 14,8 procenata. Poređenjem proizvodnje u maju 2023. godine u odnosu na maj 2022. godine, uočava se rast u proizvodnji odevnih predmeta od 16,1 odsto, kao i rast u proizvodnji tekstila od 28,5 procenata, dok je kod kože i predmeta od kože zabeležen pad industrijske proizvodnje od 15 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar–maj 2023. godine, izvoz tekstila, odevnih predmeta, kože i predmeta od kože iznosio je 710,5 miliona evra, što čini 5,9 procenata ukupnog izvoza Republike Srbije. U odnosu na isti period 2022. godine, zabeležen je rast od 15 odsto. Uvoz je dostigao 744,8 miliona evra, što čini 4,8 odsto ukupnog uvoza Republike Srbije. Pokrivenost uvoza izvozom je dostigla 95,4 procenata i to ukazuje na deficit od 34,2 miliona evra. Najviše je izvezeno odevnih predmeta, i to u vrednosti od 350,1 miliona evra, sa međugodišnjim rastom od 18,9 procenata i pozitivnim spoljnotrgovinskim saldom - 124,6 miliona evra. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading