BOGINJE USRED LETA OPUSTOŠILA VRTIĆE! Lekari upozoravaju: Roditelji osip mešaju sa ubodima komarca, pa reaguju kasno

Autor:

Vesti

19.08.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Period inkubacije traje u proseku oko 14 dana, a period osipa traje deset dana.

BOGINJE USRED LETA OPUSTOŠILA VRTIĆE! Lekari upozoravaju: Roditelji osip mešaju sa ubodima komarca, pa reaguju kasno

Foto: www.profimedia.rs

Mališani, uglavnom u Beogradu, poslednjih nedelja sve više izostaju iz vrtića zbog pojave varičela, u narodu poznatijih kao ovčje boginje.

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, mnogi roditelji u prvi mah ne reaguju misleći da su u pitanju ujedi komaraca, a zabrinu se tek kad dete postane malaksalo ili dobije temperaturu.

- Roditelji mešaju varičele sa ujedima komarca ili drugog insekata ili pomisle da je reč o nekoj alergijskoj reakciji, onda malo izgube u vremenu. Tek posle se ispostavi da je to varičela. Ona obično počinje na trupu, na stomaku, na leđima, a onda počne da se širi na ruke, noge i lice, može da se pojavi i u kosi, u usnoj duplji, na genitalijama, a čak i na oku - priča dr Milićević za Kurir.

Dr Saša Milićević dodaje da pored varičela decu kosi i šarlahom.

- To je bakterijska infekcija koju izaziva bakterija koja se naziva streptokok. Za šarlah je karakteristična upala grla, ali se javljaju i manifestacije na koži u vidu sitne, guste ospe, koja je i hrapava. Ospa se najčešće javlja na trupu, ali može je biti na bilo kom delu tela, tu jezik bude karakterističan, bude kao malina. Šarlah bude praćen i povišenom temperaturom, deca budu i malaksala, može se javiti i neprijatan zadah. To se leči lekovima iz grupe penicilina, a bolest se prenosi kapljičnim putem - objašnjava sagovornik Kurira.

SIMPTOMI

  • osip
  • malaksalost
  • zamor
  • bol u mišićima i zglobovima
  • povišena temperatura
  • povraćanje
  • glavobolja

Kako objašnjava, na sve to utiče i spajanje grupa u vrtićima, jer deca sad razmenjuju te viruse. 

-Varičele nisu tipične za ovaj period godine, obično se javljaju u jesen i zimu. Međutim, potpuno se izgubilo to pravilo. Eto, imamo boginje usred leta, a mogu da ih dobiju i bebe i odrasli ljudi. Odrasli mogu biti ugroženi ako dobiju varičele, jer se kod njih mogu javiti komplikacije u vidu upale pluća, a nekad i upale moždanica - napominje on.

Varičele se prenose kapljičnim putem. Period inkubacije traje u proseku oko 14 dana, od sedam do 28 dana, a period osipa traje deset dana. Varičele se tretiraju sredstvima koja ublažavaju svrab i neprijatnost na koži i lekovima za povišenu temperaturu.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading