AUTENTIČNA SRPSKA DOMAĆICA BILJANA JEDNIM POTEZOM VRAĆA LJUDE U PROŠLOST! Kod nje se spava na slamarici, jedu se sarme i proja: na OVU stvar nijedan turista ne ostane imun!

Autor:

Vesti

17.08.2023

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seoski turizam u Srbiji doživljava procvat, a meštani planine Rudnik istakli su se kao pioniri u ovom sektoru pre gotovo dve decenije.

AUTENTIČNA SRPSKA DOMAĆICA BILJANA JEDNIM POTEZOM VRAĆA LJUDE U PROŠLOST! Kod nje se spava na slamarici, jedu se sarme i proja: na OVU stvar nijedan turista ne ostane imun!

Foto: RINA

Čak i tokom pandemije, kada mnogi okreću leđa ruralnim područjima, meštani ovog regiona nisu odustali od svoje inicijative. Putnici koji traže mir i tišinu pronalaze svoj put do domaćinstva sa simboličnim imenom - Čuvarkuća.

Tokom letnjih meseci, gosti pokazuju najveći interes za boravak u autentičnim brvnarama koje brižljivo čuvaju duh prošlih vremena.

- Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku , u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti - kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

Foto: RINA

Domaći specijaliteti

Iako je letnja sezona pri kraju, za Biljanu nema odmora, jer samo što je ispratila jedne goste, već dočekuje nove. Ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

- Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje. Kada je reč o slatkim poslasticama, tu je šneara, ali i torte poput Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više - kaže Biljana. 

Biljana je više puta osvajala prestižne nagrade zbog savršeno uređenog dvorišta, ali ono s pravom nosi taj epitet, jer ga sa posebnom pažnjom sređuje, te domišljato uvek doda neke novine.

Foto: RINA

Uređene brvnare

Planina Rudnik, sa svojim pregrštom planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, šarmantnim ružama vetrova i gustim borovima i hrastovim šumama, pruža očaravajući ambijent za sve ljubitelje prirode i autentičnog iskustva. Osim toga, uključujući u ponudu i ukusnu tradicionalnu srpsku hranu, ovaj rajski kutak se ističe kao jedno od izvanrednih turističkih odredišta u Srbiji.

Foto: RINA

Prirodne lepote Rudnika

Svojim prirodnim bogatstvima, planina Rudnik se pokazala kao dragoceno mesto koje privlači sve veći broj turista. Inspirisan legendom o Čuvarkući, pojedinci su prepoznali potencijale ovog područja i uložili napore da ga učine neizostavnom tačkom na turističkoj mapi Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading