JOŠ JEDAN SPEKTAKL NA NEBU U AVGUSTU: U subotu spakujte ćebe i spremite se za uživanje, stiže nam kiša METEORA!

Autor:

Vesti

11.08.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posmatranje je moguće teleskopom, ali i golim okom iz ležećeg položaja.

JOŠ JEDAN SPEKTAKL NA NEBU U AVGUSTU: U subotu spakujte ćebe i spremite se za uživanje, stiže nam kiša METEORA!

Foto: Ap photo

Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" saopštilo je danas da će u subotu, 12. avgusta organizovati posmatranje kiše meteora na kompleksu Avalskog tornja od 21 čas do ponoći.

Sa platoa ispod tornja biće moguće posmatranje teleskopom, ali i golim okom iz ležećeg položaja, zbog čega se posetioci pozivaju da sa sobom ponesu ćebe ili podlogu na kojoj će ležati.

Takođe, obezbeđeno je i stručno vođenje predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković", a kako se navodi u saopštenju ulaz je besplatan.

Meteorske kiše su pojava koja se dešava svake godine, u približno vreme. Tokom leta to su Delta akvaridi i Perseidi. Kod prvih je vrhunac aktivnosti bio u noći između 30. i 31. jula, a kod drugih će biti u noći između 12. i 13. avgusta.

Delta Akvaridi je meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz ostatke komete 96P/Machholz. Aktivnost ove meteorske kiše počinje sredinom jula, i završava se sredinom avgusta. Maksimum dostiže u noći između 28. i 29. jula, kada radoznali posmatrači mogu da vide do 20 meteora po satu.

Nažalost, ovu kišu meteora je teško posmatrati kada je Mesec vidljiv na nebu, što je pogotovo tačno ako je u pitanju pun Mesec, a ove godine je bio pun - i to u vreme maksimuma.

Perseidi se smatraju najboljom kišom meteora u godini, a njeni meteori potiču od komete 109P/Swift-Tuttle. Ova meteorska kiša je aktivna od sredine jula do početka septembra, a njen maksimum je moguće posmatrati u noći između 12. i 13. avgusta. Ono što posebno izdvaja ovu nebesku pojavu jeste da se u danima oko maksimuma može videti od 50 do 100 meteorita na sat.

Mesec neće predstavljati preveliki problem posmatračima, jer su meteori koji ulaze u našu atmosferu veći, a samim tim i svetliji, sa tragom koji duže ostaje vidljiv na nebu.

Takođe, tokom maksimuma, Mesec neće biti vidljiv na nebu u večernjim časovima, a iako će meteori dolaziti iz pravca sazvežđa Persej (severoistok), biće moguće uočiti ih na celom nebu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading