DA LI U VANBRAČNOJ ZAJEDNICI IMATE PRAVO NA PENZIJU?! Pitanje koju je mučilo jednu ženu iz Aranđelovca - PIO fond RAZJASNIO SVE!

Autor:

Vesti

07.08.2023

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi u vanbranoj zajednici su u nedoumici da li imaju pravo na porodičnu penziju.

DA LI U VANBRAČNOJ ZAJEDNICI IMATE PRAVO NA PENZIJU?! Pitanje koju je mučilo jednu ženu iz Aranđelovca - PIO fond RAZJASNIO SVE!

Foto: Wikipedia

Brojni građani imaju nedoumice kada je u pitanju odlazak u penziju a PIO fond svakog dana odgovara na pitanja svojih sadašnjih i budućih korisnika. Jedno od interesantnih stiglo je iz Aranđelovca, gde je zainteresovana stranka navela da ima sklopljen brak, ali samo u crkvi, a ne i u opštini.

- I dalje smo u braku. Da li se crkveni izvod iz matične knjige venčanih može uzeti kao validan dokaz (postoje izjave kumova i sveštenika), da se bespotrebno ne bi vodio vanparnični postupak za dokazivanje postojanja vanbračne zajednice. Koliko mi je poznato, u nekim zemljama se ovakav brak priznaje - glasi ovo pitanje.

Prema izmenama i dopunama Zakona o PIO, vanbračna zajednica je izjednačena sa brakom, tj. porodičnu penziju, pored supružnika, može da ostvari i vanbračni partner, odgovaraju iz PIO Fonda.

- Zakonom je predviđeno da je za dokazivanje postojanja vanbračne zajednice validna samo pravnosnažna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje vanbračne zajednice. Budući da niste uvedeni u opštinske matične knjige venčanih, u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja moraćete, u sudskom postupku, da dokažete status vanbračne zajednice - napominju iz Fonda prenose Penzionisani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading