Očekuje se porast obolelelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA! Zaraženi komarci haraju u ovim gradovima u Srbiji! Na jednu stvar posebno obratite pažnju!

Autor:

Vesti

06.08.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imamo zaražene komarce to ukazuje da će biti još obolelih, ali treba znati da je ovo bolest koja prolazi asimptomatski i to u 80 odsto slučajeva, dok nekih 20 odsto ima simptome, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura..., kaže Tiodorović.

Očekuje se porast obolelelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA! Zaraženi komarci haraju u ovim gradovima u Srbiji! Na jednu stvar posebno obratite pažnju!

Foto: Pixabay.com

Prema poslednjim podacima u Srbiji su na tri lokacije, u Beogradu, Nišu i na Paliću registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Takođe u zemlji ima i obolelih slučajeva, od kojih je i jedna pacijentkinja koja je u veoma teškom stanju.

Naime, pacijentkinja stara 73 godine, koja je hospitalizovana u UKC Niš na Klinici za infektivne bolesti, ima ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica. Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji, saopštili su iz UKC Niš.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" objašnjava da ovog leta moramo da obratimo pažnju, te podseća da mi imamo registrovane zaražene komarce u Vojvodini, kao i u Beogradu, ali i Nišu, te da će broj zaraženih virusom verovatno porasti.

- Ako imamo zaražene komarce to ukazuje da će biti još obolelih od groznice Zapadnog Nila, ali treba znati da je ovo bolest koja prolazi asimptomatski i to u 80 odsto slučajeva, dok nekih 20 odsto ima simptome, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura... Nešto ozbiljnije komplikacije mogu se javiti u 1 odsto slučajeva, a tada može doći do neuroloških problema, kada se javlja ukočenost vrata, encefalitis, meningitis, (zapaljenje mozga i moždanica), ali to su ozbiljniji slučajevi koje treba hospitalizovati - kaže profesor Tiodorović.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading