MEĐUNARODNI ZAŠTITNICI LJUDSKIH PRAVA ĆUTE NA TORTURU NAD SRBIMA: Zaštitnik građana Zoran Pašalić reagovao povodom situacije na Kosovu i Metohiji!

Autor:

Vesti

01.08.2023

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Pašalić se 10. jula 2023. godine obratio na adresu 106 nacionalnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava povodom situacije uhapšenih Srba sa KiM.

MEĐUNARODNI ZAŠTITNICI LJUDSKIH PRAVA ĆUTE NA TORTURU NAD SRBIMA: Zaštitnik građana Zoran Pašalić reagovao povodom situacije na Kosovu i Metohiji!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dogovorio je danas stalnu komunikaciju sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje.

Razgovor koji je održan u sedištu institucije Zaštitnika građana u Beogradu odnosio se na pitanje zaštite prava pritvorenih Srba na Kosovu i Metohiji.

Pašalić i predstavnice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su iskazali zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosmetu.

Pašalić je 26. juna 2023. godine zatražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji od daljeg mučenja i zlostavljanja i torture i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre.

Institucija Zaštitnika građana je zatim o torturi nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji obavestila brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Takođe, Pašalić se 10. jula 2023. godine obratio na adresu 106 nacionalnih  institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, od kojih je do sada odgovor dobio od samo njih tri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Sar

01.08.2023 16:53

Kao da medjunarodno pravo nije vazece i za Srbe na KiM. Treba podsetiti medjunarodnu zajednicu.