SNIMAK BRITANSKOG JUTJUBERA POSTAO HIT: Pokušao je da se ušunja u "ničiju zemlju" između Hrvatske i Srbije, pa dobio batine!

Autor:

Vesti

01.08.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nik Omilan pokušao je da se domogne , fiktivne države Liberland na "ničijoj zemlji" na zapadnoj obali Dunava, ali ga je presrela hrvatska policija

SNIMAK BRITANSKOG JUTJUBERA POSTAO HIT: Pokušao je da se ušunja u "ničiju zemlju" između Hrvatske i Srbije, pa dobio batine!

Foto: youtube.com/printscreen

Video britanskog jutjubera Nika Omilana, na kojem mladić pokušava da se domogne na Liberlanda, fiktivne države na "ničijoj zemlji" na zapadnoj obali Dunava, na hrvatsko-srpskoj granici, pregledan je za nekoliko dana gotovo pet miliona puta i time završio na jutjubovoj trending listi.

Jedan od razloga popularnosti videa pod naslovom "Ušunjao sam se u zabranjenu zemlju" su scene u kojima Britanca i njegovog prijatelja lovi i tuče hrvatska policija.

Video prikazuje kako hrvatska policija patrolnim brodom na Dunavu lovi mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju doći do obale otočića Liberlanda. Policija ih je sustigla na otoku, a potom im je hrvatski policajac naredio da sednu na zemlju i spuste kamere.

"Sedi dole, sedi dole, dečko", "Stavi ruke iza leđa!", viče policajac, a u jednom trenutku se čuje i kako policajac psuje "J*** ti mater".

Britanac pita hrvatskog policajca koji je zakon prekršio, a ovaj ponavlja "lezi dole", a potom ga nekoliko puta udara nogom.

Iako se čini da je mladić hteo da isprovocira takvu reakciju, posle se požalio da im je hrvatska policija zaplenila opremu. Britanci su na kraju, ipak pušteni i proterani s otoka.

Kako prenosi Jutarnji list, Hrvatska je postavila policijske jedinice duž Dunava kako bi sprečila dolaske na ovaj otok iako ne priznaje ovaj prostor kao svoju teritoriju, a ne svojata ga ni Srbija.

Liberland je, kako se već pisalo, pokušaj ustpostavljanja "anarholiberalne utopije" na Dunavu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Pre osam godina prostor je jednostavno zauzeo evroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička proglasivši tamo svoju fiktivnu državu Liberland. Liberland dosad nije dobio priznanje nijedne zemlje UN-a.

- Bez obzira što državna granica u području reke Dunava nije ugovorno određena, ne postoji ničija zemlja. Do konačnog utvrđivanja državne granice, Republika Hrvatska ima obavezu nadzora spoljne granice EU. Međutim, aktivisti takozvanog „Liberlanda“ svojim provokacijama nastoje da ovaj deo šengenske granice učine što poroznijim za razne oblike prekograničnog kriminaliteta - odgovaraju iz MUP-a.

U razgovoru za Jutarnji list osnivač fiktivne države Vit Jedlička rekao je da je Liberland nastao u skladu s međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije. Trenutno imaju, tvrdi, 6.000 stanovnika, a još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku dobijanja državljanstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

01.08.2023 21:45

Npr zakon koji je prekrsio prelazak drzavne granice van predvidjenog mesta i provere odnosno ilegalan izlazak ili ulazak kako god bilo.