BRITANSKI EKONOMIST: Beograd ostvario neverovatan skok na listi NAJBOLJIH GRADOVA za život!

Autor:

Vesti

31.07.2023

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za najbolji grad već četvrtu godinu zaredom proglašen Beč, Njujork pao za 10 mesta

BRITANSKI EKONOMIST: Beograd ostvario neverovatan skok na listi NAJBOLJIH GRADOVA za život!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Lepo vreme na Kalemegdanu

Britanski list "Ekonomist“ objavio je indeks životnih uslova za ovu godinu, čiji rezultati pokazuju da je Beč najbolji grad za život na svetu sa 98,4 poena. Na listi evropskih gradova koji su najviše napredovali nalazi se Beograd koji je ostvario napredak od 4,6 poena. Iza Beograda nalaze se Bukurešt, Bratislava, Varšava i Štutgart.

Istraživanje je izvršeno na osnovu pet kategorija: kultura i životna sredina, obrazovanje, zdravstvena zaštita, infrastruktura i stabilnost.

Prema ovim kategorijama, ustanovljeno je da su gradovi u Zapadnoj Evropi svake godine na vrhu liste, pa je tako bilo i ovaj put. Nakon Beča koji je već četvrti put u poslednjih pet godina na prvom mestu, vodeća mesta zauzimaju Kopenhagen, Cirih, Ženeva i Helsinki, pokazuje mapa istraživanja.

Vučić: Sava mi je najdraža

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio je na Instagramu vest da je, prema EIU indeksu britanskog Ekonomista, Beograd znatno napredovao na listi gradova najboljih za život i pozvao turiste da posete restorane na reci.

- Čuveni magazin Ekonomist objavio je da je Beograd znatno napredovao na listi gradova najboljih za život, a ja sam se večeras vratio trideset godina unazad, kada sam gotovo svako veče provodio na Savi. Dunav je najveći i najmoćniji, možda i najlepši, ali meni je Sava najdraža. P. S. Imamo mnogo dobrih restorana na reci i toplo preporučujem svim gostima Beograda da ih posete - napisao je predsednik Vučić.

Od pogoršanja životnih uslova nakon pandemije najviše su se oporavili gradovi u jugoistočnoj Aziji. Tako se Hanoj u Vijetnamu popeo za 20, a Kuala Lumpur u Maleziji za 19 mesta.

Kako se navodi, iznenađujuće je da je kod nekih gradova, za koje se to nije očekivalo, zabeležen najveći pad na globalnoj rang listi. Tako je Edinburg, glavni grad Škotske, pao za čak 23 mesta. Drugi najveći pad beleži Stokholm, glavni grad Švedske, gde su postali lošiji uslovi za život zbog nemira koje izazivaju desničarske grupe povodom situacije sa spaljivanjem Kurana.

Britanski gradovi Mančester i London pali su za 16 i 12 mesta, a procenjuje se da je krivac za ovu situaciju loš životni standard.

Njujork je pao za deset mesta zbog visokog nivoa kriminala, veličine i zagušenosti. Na dnu liste evropskih gradova je Kijev, što je posledica rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading