SRBIJO, UJEDINI SE! Uni je potrebna naša pomoć za izlečenje -za njeno bolje sutra: 1534 na 3030!

Autor:

Vesti

30.07.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadu za Unino izlečenje i poboljšanje zdravstvenog stanja roditelji vide u tretmanima matičnim ćelijama.

SRBIJO, UJEDINI SE! Uni je potrebna naša pomoć za izlečenje -za njeno bolje sutra: 1534 na 3030!

Foto: Fondacija Budi human

Una Savić

Una je prvo dete iz prve trudnoće, održavane hormonski u prva tri meseca trudnoće, rođena u terminu. Sa devet meseci je počela samostalno da sedi, a prohodala sa dvanaest meseci. U uzrastu od godinu dana koristila je nekoliko smislenih reči, a na uzrastu od 15-16 meseci prestala je da govori naučene reči i počela da izbegava kontakt. Od druge godine života pacijent je Zavoda za govornu patologiju u Beogradu, a od četvrte godine prati se u Institutu za mentalno zdravlje usled zaostajanja u razvoju govora i socijalnom razvoju. Privatno je pohađala logopedsko- defektološki tretman koji je doveo do poboljšanja pa je savladala glasove, povećala fond reči i bolje razumevanje naloga. Sa tri godine imala je operaciju krajnika i hirurško zasecanje bubnih opni, a sa tri i po godine imala je prvu febrilnu konvulziju. Na uzrastu od 4 godine u IMZ postavljena je dijagnoza razvojnog poremećaja iz spektra autizma. Do sedme godine imala je još nekoliko febrilnih konvulzija, nakon čega joj je dijagnostikovana simptomatska žarišna epilepsija i epilepsijski sindromi sa jednostavnim parcijalnim napadom (G40.1 Epilepsia idiopathica (focalis) (partialis) et syndromata epileptica cum impetu simplici partiali) od kada koristi hroničnu antiepileptičku terapiju koja joj je pomogla i smirila napade.

Aktuelno i dalje se služi neverbalnom komunikacijom, nije usvojila ni jednu reč, nije potpuno samostalna u samozbrinjavanju, nije savladala osnovne školske veštine, razume i izvršava proste naloge, bez agresivnih ispada. Odaziva se na poziv imenom i tada ostvaruje kratkotrajan kontakt očima, verbalni kontakt ne uspostavlja, a nevoljni i stereotipni pokreti nisu opservirani.

Nadu za Unino izlečenje i poboljšanje zdravstvenog stanja roditelji vide u tretmanima matičnim ćelijama.

Sredstva su potrebna za tretmane matičnim ćelijama, defektološko-logopedske tretmane, za hirurško-stomatološke intervencije kao i za putne troškove i troškove smeštaja u  toku lečenja.

Foto: Fondacija Budi human

Humanitarna akcija za pomoć Uni Savić, fondacija Budi human

 

Za Unu! Budimo Humani!

Pomozimo Uni!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading