OPŠTINA PLANDIŠTE U BORBI ZA POŠUMLJAVANJE: Zasađeno preko 20 hektara autohtonih sorti!

Autor:

Vesti

29.07.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pripada području sa najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini, svega 0,5 odsto zasada pod šumama, opština Plandište počela je 2020. sa akcijom pošumljavanja. Iz godine u godinu se povećava broj zasađenih mladica, pre svega autohtonih sorta, pa je sada pod pošumljenim područjem oko 20 hektara

OPŠTINA PLANDIŠTE U BORBI ZA POŠUMLJAVANJE: Zasađeno preko 20 hektara autohtonih sorti!

Foto: privatna arhiva

U poslednje tri godine, počev od 2020, na teritoriji opštine Plandište pošumljeno je preko 20 hektara i to autohtonim sortama, pre svega belom topolom.

Razlog višegodišnjeg pošumljavanja ovog kraja leži u činjenici da je pošumljenost u Vojvodini mala, kao i da postojeće šume nestaju. Opština je prepoznala potrebu za pošumljavanjem i u akciju, uz finansijsku pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, krenulo se udarnički. 

Foto: privatna arhiva

Stabla bele topole

Mladice se sade patentiranom tehnologijom - prvo se postavljaju folije kako bi se sprečilo da dođe do rasta trave dok se mladica ne primi. Ovakav način se pokazao kao dobar i prilikom prvog zasada, pa se svaki naredni sadi na isti način.

Uporedo sa zasadima mladica, vrši se i stalna edukacija građana i dece zašto su zasadi važni za opštinu, ali i životnu sredinu uopšte, te da se mladice ne diraju. Nadležni u opštini Plandište uvereni su da će akcija nastaviti i u godinama koje dolaze zbog važnosti i potrebe ovog kraja za pošumljavanjem. 

Šume su od suštinskog značaja za opstanak ljudi i životinja, a osim proizvodnje kiseonika, stručnjaci ih posebno ističu kao meru borbe protiv klimatskih promena i na lokalnom i na globalnom nivou. Šumski ekosistemi su važni i u snižavaju temeperature tokom letnjih dana, povećavaju vlažnost. Takođe, šume (u gornjim delovima rečnih slivova, na velikim nagibima) su najbolja prevencija od poplava. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading