NA EVZONIJU PAKAO, NA PREŠEVU SVE RADI KAO SAT: Granični prelaz sa Makedonijom i ovog leta obara rekorde

Autor:

Vesti

28.07.2023

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Carinske službe Severne Makedonije i Srbije rade zajedno na prelazu, pa putnici ne zastaju dva puta, već samo jednom, u oba smera

NA EVZONIJU PAKAO, NA PREŠEVU SVE RADI KAO SAT: Granični prelaz sa Makedonijom i ovog leta obara rekorde

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Tokom 2022. godine granični prelaz Preševo prošlo je 7,5 miliona ljudi, oko 360.000 kamiona i 30.000 autobusa! Iako bi, po svemu sudeći, taj rekord ove godine mogao biti oboren, neumorni službenici pogranične policije i carine svojski se trude da putnici što pre stignu do svojih letovališta u Grčkoj

Granični prelaz Preševo spada u red integrisanih, pa ne postoji među zona. Na prelazu Preševo-Tabanovce carinske službe Severne Makedonije i Srbije rade zajedno, pa putnici ne zastaju dva puta, već samo jednom, u oba smera. 

Od početka letnje sezone preko ovog graničnog prelaza dnevno pređe oko 20.000 putnika. Gužve uglavnom nema tokom noći, za razliku od situacije tokom dana, kada kolona vozila može da bude dugačka i po nekoliko kilometara, međutim, te situacije se vrlo brzo rešavaju.

Veliki broj vozila na prelazu, kažu graničari, nije jedina poteškoća sa kojom uspešno izlaze na kraj. Naime, poveći broj migranata takođe svakodnevno pokušava da pređe granicu.

- Pored velike gužve na prelazu, zajedno sa policijom Mađarske i Austrije se borimo i sa migratornim pritiskom kako bi sačuvali nepovredivost državne granice - kažu iz granične policije.

Da sve funkcioniše u najboljem redu nedavno je potvrdila Beograđanka koja je svoje iskustvo podelila na društvenim mrežama. Kako je objasnila, nakon ljubaznog dočeka na pasoškoj kontroli nakon provere putnih isprava usledio je srdačan pozdrav uz neizbežno "Srećan put", i ne samo to.

"Poranili smo, ali ne vredi, gužve su od ranih jutarnjih sati. Ipak, da ne poverujete, vrlo brzo smo prešli granični prelaz Preševo i ušli u Severnu Makedoniju. I ne samo to, najprijatnije iznenađenje za turiste, volonteri mladi momci delili su hladnu flaširanu vodu. Kakav gest, ali i kakva organizacija posla pripadnika MUP Srbije na graničnom prelazu Preševo", ispričala je Beograđanka koja je sa porodicom bila krenula na odmor.

Na njenu žalost, situacija je bila potpuno drugačija na drugoj strani.

"Međutim, još veća gužva nas je zatekla na makedonsko-grčkoj granici. Nervozni vozači koji na bahat način pokušavaju da se ubace preko reda. Na prelaz smo čekali skoro tri sata bez ijedne flaše vode", dodala je ona.

Foto: FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/bs

 

Moguće kupiti i tag

Početkom jula počela je upotreba zajedničkog taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Da bi vozači mogli da koriste taj uređaj neophodno je da urade prekonfiguraciju, što znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu kako bi mogao da se upotrebi u Severnoj Makedoniji i nekim drugim zemljama. 

Na naplatnoj stanici Preševo, pre granice sa Severnom Makedonijom, postavljen je kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti tag ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg, koja se rešava za pet minuta.

U maju mesecu na zajedničkom prelazu Preševo-Tabanovce počeli su i radovi koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i severnomakedonske strane. Oni su realizovani u okviru inicijative Otvoreni Balkan čije su potpisnice Srbija, Severna Makedonija i Albanija, i Memoranduma potpisanog između Vlada Severne Makedonije i Srbije. 

Foto: printscreen/Uživo kamere™

 

U okviru inicijative Otvoreni Balkan na najvećem graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom primenjuju se sporazumi koji se odnose na protok ljudi, robe, vozila i usluga. Sve to dovelo je do toga da je vreme zadržavanja vozila mnogo kraće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading