GRANICA ZADNJA STANICA: Letovanje ovih dana nekima preselo već na prvom koraku! PROVERITE PRE POLASKA DA LI POLICIJA MOŽE DA VAS VRATI!

Autor:

Vesti

04.07.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problemi zbog neplaćenih kazni, sudskog postupka ili potrage koja je raspisana.

GRANICA ZADNJA STANICA: Letovanje ovih dana nekima preselo već na prvom koraku! PROVERITE PRE POLASKA DA LI POLICIJA MOŽE DA VAS VRATI!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Počela je sezona letovanja, a osim odabira destinacije, veoma je važno da pre puta proverite da li imate neku neplaćenu kaznu, za koju možda i ne znate, a zbog čega bi mogli da vas vrate s granice, ili da za vama možda nije raspisana poternica.
Razgovarali smo s nekoliko građana koji su imali neprijatno iskustvo da ih zaustave na granici. Neki su tek tada saznali da imaju neplaćena dugovanja za neki saobraćajni prekršaj, a za nekima je čak izdata poternica zbog neodazivanja na pozive suda.

DVA SLUČAJA

Sve neplaćene kazne sa saobraćajne prekršaje, parkiranje, istekle dokumente, dugovi za komunalije... Ovo, bez obzira na iznos, može biti razlog da vas zaustave na granici. Da biste to predupredili, proverite da li imate neka neizmirena dugovanja.

Ukucajte u pretraživaču Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa i unesite matični broj. Sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga koji nisu plaćeni u zakonski ostavljenom roku upisuju se u pomenuti registar. Ukoliko vas iz ovih razloga zaustave na granici, imate mogućnost da u najbližoj pošti izmirite dugovanja i s uplatnicom kao dokazom nastavite putovanje.

Međutim, u praksi gotovo niko nije zaustavljen zato što mu je napisana kazna, već zbog toga što su ušli u fazu da ih sud poziva da se jave zbog prekršaja, odnosno neplaćanja novčane kazne, a oni to nisu učinili, vrlo često iz neznanja jer im nije dostavljeno nikakvo obaveštenje. Tada sud raspisuje poternicu i vas praktično privode.

NIJE SE NADAO

Jedan Beograđanin prošle sedmice je vraćen s granice jer je sud za njim raspisao poternicu zbog neodazivanja u postupku koji se vodi zbog učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi pre godinu dana. Kako je naveo, nikakve pozive nije nikada dobio.

- Sa sinom sam krenuo na letovanje kada su nas zaustavili na granici sa Severnom Makedonijom. Rekli su mi da je za mnom raspisana poternica zbog saobraćajke koja se desila pre godinu i po dana. Znao sam da će mi kad-tad nešto stići zbog toga, ali nisam znao da će za mnom biti raspisana poternica. Čak sam relativno skoro takođe putovao u inostranstvo i sasvim normalno išao, pa su mi rekli da je poternica aktivirana pre otprilike nedelju dana zbog neodazivanja sudu. Morao sam da se vratim u Beograd i javim sudu da bih mogao da odem van zemlje na uplaćeno letovanje - priča ovaj Beograđanin.

Sudovi obaveštenja drže na oglasnoj tabli osam dana, međutim, pošto retko ko obilazi sudove i gleda oglasne table, ukoliko ste učesnik sudskog postupka, možete na portalu pravosuđa Srbije, u odeljku praćenje toka predmeta osnovnih i viših sudova, da se informišete pre polaska na put. Za to je potrebno da znate broj predmeta.

Ovo uradite pre polaska na put

1. U registru neplaćenih kazni, ukucavanjem matičnog broja, proverite da li imate neku neplaćenu kaznu. Registru možete pristupiti jednostavno, samo na internetu, u pretraživaču ukucajte "registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa"

2. Ukoliko znate da se protiv vas vodi neki postupak pred sudom, obavezno na portalu pravosuđa Srbije, u odeljku praćenje toka predmeta osnovnih i viših sudova, ukucajte broj svoj predmeta i proverite šta se dešava, odnosno dokle je postupak stigao

I ZBOG OVOGA VRAĆAJU S GRANICE

Istek pasoša

Ukoliko vam pasoš ističe za manje od tri meseca, možete imati problema. To, pre svega, važi ako idete u zemlje Evropske unije. Osnovni razlog je to što u inostranstvu možete da ostanete duže i zateknete se s nevažećom putnom ispravom. Određene države, na primer Turska, zahtevaju da pasoš traje duže od šest meseci. I u većini turističkih agencija uglavnom traže da pasoš važi šest meseci od datuma povratka, nebitno gde putujete.

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC

Proverite kad vam ističe pasoš

Podaci da budu identični

Lični podaci moraju biti identično napisani kao u dokumentima. Na primer, ako na avionskoj karti piše Milos umesto Miloš, to se tretira kao da je u pitanju potpuno druga osoba. 

Međunarodna vozačka dozvola

Nije potrebna ukoliko putujete u neku od zemalja okruženja Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Grčku, ali ukoliko putujete u Italiju, Španiju, Belgiju, Dansku, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, Nemačku, Francusku, Holandiju, Rusiju, Švajcarsku i Švedsku, morate je imati. Zahtev se podnosi u Auto-moto savezu Srbije i traje koliko i obična vozačka dozvola.

Putno osiguranje
Retki su slučajevi da vam na granici traže putno osiguranje, ali znajte da je ono obavezno i da vas u slučaju da ga nemate mogu vratiti. To piše i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Saglasnost za dete
Da bi dete koje ima 16 godina i manje prešlo granicu, bilo da putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika. Ako samo jedan roditelj ima starateljstvo, dovoljna je samo njegova saglasnost.

Zeleni karton
Ukoliko putujete u Makedoniju, BiH, Tursku, Tunis i još neke zemlje, morate posedovati zeleni karton, kao dokaz da je vozilo osigurano.

Vaučer i novac

Nekada se desi da vam traže vaučer turističke agencije, kao dokaz da imate rezervisan smeštaj, ili pozivno pismo rođaka ili prijatelja koji preuzimaju odgovornost za vas. Ponekad je uslov za ulazak da imate dovoljno novca kod sebe, izračunato po danu boravka. Informaciju za svaku zemlju takođe imate na sajtu MSP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading