SKOLIOZA KIČME I OBOLJENJE JETRE: Zdravstveni karton izgladnelog konja iz Niša, vlasniku krivična prijava

Autor:

Vesti

19.07.2023

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je istaći da je konj Moro sada dobro, ali će oporavak biti dugotrajan

SKOLIOZA KIČME I OBOLJENJE JETRE: Zdravstveni karton izgladnelog konja iz Niša, vlasniku krivična prijava

Foto: pixabay.com

Mršavi i izgladneli konj, kojeg je prošle nedelje vlasnik ostavio vezanog za ogradu, zbrinut je posle apela brojnih građana u Zookutku niškog udruženja "Zooplanet".

Aktivisti udruženja koja se bave zaštitom životinja u Nišu već dve godine znaju za slučaj konja u blizini autobuske stanice. Tu su ga i pronašli po objavljivanju snimaka u medijima i na društvenim mrežama.

"Policija je izašla na lice mesta, zamolili smo da se obavesti javno tužilaštvo, da dođe veterinarski inspektor na lice mesta i da jednostavno rešimo taj slučaj koji bukvalno dve godine nije bio rešiv", kaže Dušan Stojanović iz Udruženja "Zooplanet" Niš za RTS.

Konj Moro, kako su ga nazvali, bio je u veoma lošem stanju.

"Planiramo da podnesemo krivičnu prijavu protiv držaoca zato što smatramo da ovoj životinji nije narušena samo dobrobit u smislu držanja, već da je ova životinja zlostavljana", ističe Nina Krstić, advokat Udruženja "Pit" iz Niša.

Dušan objašnjava u kakvom je zdravstvenom stanju Moro.

"Ima skoliozu kičme, hornični laminitis, tačnije hronično oboljenje kopita, da ima oboljenje jetre još se ustanovljava da li ima hepatitis i zaista se teško kreće", navodi Stojanović.

Aktivisti kažu da ovakvih slučajeva ima ne samo u Nišu, ali da se u javnosti menja svest o važnosti dobrobiti životanja i da građani mogu da se obrate najpre veterinarskoj inspekciji.

"Uvek mogu da se obrate veterinarskoj inspekciji. Naravno, ukoliko poseduju neke slike i snimke koje i nama oni šalju ili objavljuju javno na društvenim mrežama da to proslede i njima i da bi se i na taj način upoznali sa situacijom", poručuje Krstićeva.

Dok se čeka odgovor Veterinarske inspekcije Nišavskog okruga o detaljima njihovog postupanja u ovom konkretnom slučaju, važno je istaći da je konj Moro sada dobro, ali će oporavak biti dugotrajan.

Moro je star 18 godina, a već je sada jasno da su uslovi u Zookutku mnogo bolji od onih na koje je navikao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading