SRBI ZABEZEKNUTI OVIM PODATKOM: Evo KO sve traži srpsko državljanstvo, a nisu Rusi!

Autor:

Vesti

10.07.2023

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako naši zakoni ne ograničavaju koliko neko može imati državljanstava, ova brojka nije znak i doseljavanja.

SRBI ZABEZEKNUTI OVIM PODATKOM: Evo KO sve traži srpsko državljanstvo, a nisu Rusi!

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC, Shutterstock

U odnosu na 2021. prošle godine je interesovanje za srpsko državljanstvo neznatno poraslo. Srbija je tokom 2022. dobila 29.251 novih državljanina. Njih 22.879 je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a manje od pet odsto je iz Hrvatske i isto toliko iz Severne Makedonije.

Kako naši zakoni ne ograničavaju koliko neko može imati državljanstava, ova brojka nije znak i doseljavanja. Svi ovi podaci sabrani su u dokumentu Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS), koji je već trinaest godina putokaz u kreiranju migracionih politika i služi za analizu aktuelnih tokova, prenosi Mondo.

A da se zbog rata u Srbiju doseljavaju Ukrajinci, pogrešan je utisak. Analiza otkriva da su tokom 2022. godine kroz našu zemlju prošle 137.853 izbeglice iz Ukrajine i za većinu njih Srbija je bila samo prolazna destinacija. "U tom periodu izdate su 24.443 prijave boravišta. Najveći broj njih je našao smeštaj u privatnoj režiji, a vrlo malo njih se obratilo Komesarijatu za izbeglice i migracije", navedeno je u Migracionom profilu za 2022. godinu.

Zbog rata u Ukrajini vlada je prošle godine prvi put pokrenula institut privremene zaštite i ona je odobrena za 1.115 ukrajinskih izbeglica. Azil su zatražila i dobila četiri državljana Ukrajine, a izdato je 437 radnih dozvola. Takođe, 71 dete iz Ukrajine upisano je u osnovne škole, dok je samo 11 tinejdžera ovde nastavilo da pohađa srednju školu.

Najveći broj stranaca koji se doselio u Srbiju je iz Rusije - više od 37 odsto ukupnog broja imigranata. Razlog njihovog doseljavanja je radni angažman, a za njima slede Kinezi (20 procenata) i oni se već tradicionalno svrstavaju u najbrojnije imigrante. Za razliku od prethodne godine, zabeležen je trend rasta doseljavanja državljana Turske i Indije.

Tako su državljani Kine i Rusiju najbrojniji i kada je reč i o zahtevima za privremeni boravak. Među 38.479 onih koji su odobrenja tražili prvi put, u 64 odsto slučajeva najčešći razlog je bilo zaposlenje. Izdate su i 34.573 radne dozvole strancima koji imaju privremeni boravak u Srbiji. Analiza je pokazala i da je među njima najviše zanatlija (7.068 dozvola), zatim onih sa četvorogodišnjom srednjom školom (6.896), dok su 5.444 stranca sa fakultetskom diplomom zatražila dozvolu. "Dok je na početku decenije, kao najznačajniji osnov boravka bilo spajanje porodice, danas je taj trend značajno izmenjen u korist zapošljavanja", navedeno je u istraživanju KIRS-a.

Zbog ublažavanja mera koje su se odnosile na borbu s koronom, ali i potrebe Srbije za radnom snagom, višestruko je povećan broj izdatih viza. Iz 159 zemalja 21.840 državljana apliciralo je za srpsku vizu. Najviše ih je izdato državljanima Kine (blizu 30 odsto), Indije (14 procenata) i Uzbekistana (4,5 odsto). Analiza pokazuje da je, od ukupnog broja zahteva, odobren svaki drugi koji je stigao iz ovih azijskih zemalja.

- Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje poslednjeg dana 2022. godine nalazilo se 555 nezaposlenih stranih državljana, od kojih je oko 80 odsto ženskog pola i najčešće su lica bez formalnog obrazovanja - navodi se u Migracionom profilu. A 593 dozvole za rad dobili su stranci kojima je Srbija stalno mesto boravka i najveći broj njih je – iz Kine i Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading