TRI MORSKE NEMANI KOJE VAS VREBAJU NA OMILJENIM PLAŽAMA: U sezoni letovanja obratite pažnju na najveće opasnosti!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

10.07.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavni smrtonosni napad ajkule u Hurgadi oživeo stara upozorenja na predatore

TRI MORSKE NEMANI KOJE VAS VREBAJU NA OMILJENIM PLAŽAMA: U sezoni letovanja obratite pažnju na najveće opasnosti!

Foto: shutterstock

Neke od omiljenih destinacija srpskih turista kriju i velike opasnosti od morskih predatora koje vrebaju neoprezne.

Još početkom juna u Hurgadi, egipatskom letovalištu koje Srbe privlači i zbog pristupačne cene, Rus Vladimir Popov (23) bio je žrtva ajkule-ljudoždera.

Sve se odigralo na samo 30 metara od obale, a spasioci su bili nemoćni: neman je nesrećnog mladića uhvatila za nogu, odvukla pod vodu i iskasapila. Reč je bila o tigar-ajkuli. Međutim, nisu ova krvoločna stvorenja iz noćnih mora svakog kupača i horor filmova jedina opasnost.

Osim njih, tu su još dve životinje koje ulivaju strah u kosti i letovanje mogu da pretvore u pakao ili bar da ga skroz pokvare.

Ajkula: Ubijaju i u plićaku

Tigar-ajkula koja je pojela Rusa u Hurgadi može da poraste i više od pet metara, a težina može da ide i do 900 kilograma. Kada je reč o našem podneblju, morski pas modrulj primećen je 21. juna na Hrvatskom primorju, na obali Sunčane uvale na Lošinju. Posetioci plaže rekli su da su primetili da je jedan čovek konopcem pokušao da uhvati ajkulu za rep.

Ova vrsta ajkule spada u ugrožene vrste i obično pliva u izuzetno dubokim vodama, ali s vremena na vreme zalutaju blizu obale i tada mogu da budu opasne po čoveka. Međutim, ovi predatori su primećeni i u još jednom omiljenom letovalištu Srba, u grčkom Zakintosu, kao i kod ostrva Serifos.

Na oko tri kilometra od obala Zakintosa, ova morska neman je uhvaćena kamerom. Plave je boje, što joj omogućava bolju kamuflažu u vodi: slabije se vide i lakše se prikradaju plenu.

Stručnjaci napominju da na grčka ostrva često zaluta i mako ajkula.

Riba dragon: Ubod za infarkt i paralizu

Mnoge kupače uznemirila je vest da je osmogodišnju devojčicu iz Srbije na letovanju u Grčkoj ubola otrovna riba dragon. Dete je nagazilo na opasnu zamku koja pri ubodu ispušta otrov.

Zabrinjavajuća činjenica je da ove ribe ima i u plićaku i što je gotovo nevidljiva - krije se u pesku ili šljunku i sličnih je boja, pa je teže uočiti. Ova otrovnica poznata je i kao riba-zmaj, drakena ili viverfiš, a na Jadranu joj "tepaju" dragana. Duga je oko 10 centimetara i na leđima ima oštre crne bodlje. Njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora, a kod starijih srčanih bolesnika i do infarkta. Takođe, izaziva pojačano znojenje, slabost, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje.

Toksikolozi savetuju da se u slučaju uboda primene lekovi za alergiju, ali da je najbolja zaštita obuća za vodu.

Riba-škorpion: Luči otrov kao kobra

Zbog povećanja temperature mora i ova otrovnica je postala stanovnik Jadranskog mora. Može da bude crvena ili ružičasta, a po telu ima tamne mrlje sa 12 otrovnih bodlji. Obično je dugačka oko 30 centimetara.

Otrov ove ribe je iz roda otrova kobre. Prilikom uboda lekari savetuju da se povređeni deo tela stavi u vrelu vodu. Ljudi koje je ova riba ubola rekli su da pri ubodu svaka dlaka na telu boli.

Kako se lečiti kad vas pecne meduza

Meduze ne mogu da vas ubiju, ali mogu da vam izazovu velike neprijatnosti i da vam letovanje presedne. U Rovinju i duž obale u Istri haraju takozvane kompas-meduze smeđe klobuka. Mogu da narastu do 30 centimetara, a pipci do jednog metra. Uglavnom živi na dubini od 10 metara.

Ukoliko vas ubode, preporučuje se ispiranje morskom vodom i pažljivo uklanjanje preostalog tkiva meduze pomoću pincete jer voda iz slavine ranu može samo da iritira. Da bi se do kraja uklonili i neutralizovali, opekotina se polije sirćetom ili se na nju stavi sirćetna obloga da ne bi došlo do infekcije. Umesto sirćeta, može poslužiti i limunov sok ili farmaceutski alkohol.

Pored ove, u Jadranu se mogu naći i meduza morska mesečina, morska pluća i mediteranska meduza, koje podjednako mogu da izazovu neprijatnost.

Jezivo sećanje na Budvu 1955.

Događaj iz Budve davnog 13. jula 1955. i dalje izaziva jezu. Naime, tada je velika bela ajkula prosto prepolovila 21-godišnjeg studenta elektrotehnike iz Čačka Stevana Stevicu Tomaševića.

Sve se desilo nedaleko od poznate plaže Mogren. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara. Kako svedoče stari Budvani, ona je doplivala u Jadransko more za jednim američkim brodom, a ka obali Crnogorskog primorja privukla ju je lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na ivici plaže gde se dogodio smrtonosni napad.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading