NAŠA ZEMLJA JE REGIONALNI LIDER U RAZVOJU AVIO-SAOBRAĆAJA: Vesić sa direktorom Evrokontrola o saradnji u oblasti civilnog vazduhoplovstva (FOTO)

Autor:

Vesti

03.07.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Vesić je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje razvoju avio-saobraćaja i bezbednosti u vazdušnom saobraćaju.

NAŠA ZEMLJA JE REGIONALNI LIDER U RAZVOJU AVIO-SAOBRAĆAJA: Vesić sa direktorom Evrokontrola o saradnji u oblasti civilnog vazduhoplovstva (FOTO)

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa generalnim direktorom Evrokontrola Raulom Medinom o saradnji Srbije i te međunarodne organizacije u oblasti bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Ministar Vesić je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje razvoju avio-saobraćaja i bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, zbog čega je veoma važna saradnja sa Evrokontrolom.

- Naša zemlja je regionalni lider u razvoju avio-saobraćaja - podvukao je Vesić.

On je obavestio Medinu o povećanju kapaciteta beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na 14 miliona putnika, nakon što je francuska kompanija „Vansi“ završila novi terminal, ističući da država i kompanija zajedno rade na rešavanju problema sa gužvama koje su nastale zbog manjka zaposlenih u sortirnici prtljaga.

Kako je rekao, do kraja godine očekuje se da više od sedam miliona putnika prođe kroz beogradski aerodrom, što će biti istorijski rekord.

Takođe, ukazao je na značajan rast nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“, koja je uvećala broj letova za čak 40 odsto, ove godine uvela letove ka još 22 nove destinacije, a da prošle godine iz državnog budžeta nije izdvojen ni dinar za tu kompaniju.

Napomenuo je da po prvi put u Srbiji postoje domaće avio-linije, do Kraljeva i Niša, te da je u planu raspisivanje tendera za analizu mogućnosti o izgradnji novih aerodroma u Srbiji.

Svom gostu, minsitar Vesić je preneo da je Srbija jedna od malog broja zemalja koja ima bogatu tradiciju u vazduhoplovstu, budući da je Uredba o saobraćajnim spravama koje se kreću po vazduhu doneta 1913. godine, a da je tri godine ranije, tada prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević prilikom posete Parizu postao i prvi Srbin koji je leteo avionom.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić sa direktorom Evrokontrola

Vesić je pozvao Medinu da prilikom svoje sledeće posete Beogradu obavezno poseti Muzej vazduhoplovstva, jedan od vodećih tog tipa u svetu, koji je od 2013. godine i spomenik kulture, a koji čuva istoriju domaćeg civilnog i vojnog vazduhoplovstva.

Medina je zahavlio ministru na gostoprimstvu, dodajući da je ovo njegova treći dolazak u Beograd, od kako je 1. januara ove godine, preuzeo funkciju generalnog direktora Evrokontrola.

Ukazao je na dobru saradnju te međunarodne organizacije sa Srbijom u oblasti bezbednosti vazdušnog saobraćaja, pre svega sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstrva, kao direktnim partnerom.

- Srbija uvek može da se osloni i da računa na moju i podršku Evrokontrola - rekao je Medina.

On je pozvao ministra Vesića u Brisel, u posetu toj organizaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading