SRPSKI TAG UREĐAJ OD SUTRA VAŽI I U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Kroz dve zemlje i brže i jeftinije za ŠEST ODSTO

Autor:

Vesti

30.06.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mreža će uskoro biti proširena na Hrvatsku, dok se pregovori vode i sa Grčkom

SRPSKI TAG UREĐAJ OD SUTRA VAŽI I U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Kroz dve zemlje i brže i jeftinije za ŠEST ODSTO

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski tag uređaj od sutra će važiti za putovanja kroz Srbiju i Severnu Makedoniju. Vozači pritom dobijaju dva benefita - naplatnu rampu prolaziće brže, ali i jeftinije

Kako su potvrdili u JP "Putevi Srbije", sistem zajedničke elektronske naplate uspešno je prošao sve testove, spreman je za korišćenje i startuje sutra. To praktično znači da svi koji svojim autom putuju na more u Grčku mogu da koriste brzu traku kroz Severnu Makedniju, odnosno da sa srpskim tagom za naplatu putarine, kroz susednu državu prolaze skoro bez zaustavljanja.

Putarina je na ovaj način i jeftinija šest odsto u odnosu na regularno plaćanje s obzirom na to da je putarina skoro poskupela za 14 odsto, a za vozače koji koriste tag uređaj 8 odsto.

Tag uređaj je moguće kupiti na mnogim mestima - na pumpama i u Pošti, a košta 2.022 dinara.

Inicijativa je započela u septembru 2021. godine u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".Na ovaj način, u jednom momentu građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" Darko Savić kazao je da će mreža uskoro biti proširena na Hrvatsku, dok se pregovori vode i sa Grčkom.

- Pregovaramo i sa Grčkom, ali tamo imamo šest koncesionara za naplatu putarine i moramo sa šest različitih kompanija da se dogovorimo - naveo je Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading