KOKA-KOLA ZIRO IZAZIVA TUMORE: Šokantno UPOZORENJE Svetske zdravstvene organizacije

Autor: B. B. - A. A.

Vesti

29.06.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvodi koji sadrže veštački zaslađivač aspartam, koji zamenjuje šećer, ugrožavaju zdravlje.

KOKA-KOLA ZIRO IZAZIVA TUMORE: Šokantno UPOZORENJE Svetske zdravstvene organizacije

Foto: Republika.rs

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće za dve sedmice veštački zaslađivač aspartam, koji se koristi u proizvodima "Koka-Kole", gde zamenjuje šećer (poput ziro i lajt kole), za mogući uzročnik raka.

Aspartam se, inače, ubacuje da bi se postigao poželjan ukus - pružio nagoveštaj slatkoće, ali bez upotrebe šećera, odnosno da bi se veštački umanjio broj kalorija. Aspartam je, naime, čak 220 puta slađi od šećera, ali sadrži tek četiri kalorije po gramu. I baš zato se obilato ubacuje u tzv. dijetetske proizvode, naročito gazirana pića, kojih "Koka-Kola" i te kako ima u asortimanu i izuzetno reklamira.

ŠTA JE CILJ

Naime, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put će, kako je objavila i britanska agencija Rojters, polovinom jula označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda - poput "Koka-Kolinih" dijetalnih gaziranih pića - kao mogućeg izazivača kancera za ljude.

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava za Srpski telegraf da je upotreba aspartmana popularna zbog niske kaloričnosti, ali da će posle zvanične reakcije SZO mnoge kompanije u prehrambenoj industriji morati da ga izbace iz upotrebe:

- Ili će eventualno da smanje količinu. Za dosadašnju upotrebu neće biti odgovornih jer će se vaditi na to da nije bilo podataka da je aspartam štetan. I nemojte sumnjati da su za ovaj potez SZO velike kompanije sigurno znale unapred i da su već spremile zamenu.

Zaključak IARC, finalizovan ovog meseca, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumiranje. Takvu preporuku pojedincima daje drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC, nezavisno jedno od drugog, analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana - 14. jula.

JOŠ POVERLJIVO

Republika

Foto: Republika, Profimedia

Foto: Ilustracija

Portparol IARC rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni podudaraju, te da zaključak IARC predstavlja prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti. Od 1981. JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumiranje u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori dele ovo mišljenje, uključujući i tela u SAD i Evropi.

Na pitanja Srpskog telegrafa iz kompanije "Koka-Kola" nisu odgovorili do zaključenja ovog broja.

Činjenice o aspartamu

- ima ga u više od 6.000 proizvoda

- limenka koka-kole ziro ima 190 mg aspartama

- iako se u namirnicama nalazi u dozvoljenim količinama, sada ti limiti i te kako dolaze u pitanje

- simptomi trovanja aspartamom, kada se konzumira u prevelikim količinama, mogu biti omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavica, povraćanje, ubrzan rad srca, dobijanje u težini, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, zavisnost, slabost, gubitak sluha, potencijalno i neplodnost

- postoje sumnje da može indukovati tumore mozga, multiplu sklerozu, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alchajmerovu bolest, dijabetes, mentalnu zaostalost, limfom, sistemski lupus, kao i defekte kod porođaja

- u trudnoći može delovati na plod

- pojedinim istraživanjima na pacovima dokazano je da se kancerogeni uticaji aspartama manifestuju već kod dnevne doze od 20 mg po kilogramu telesne mase, što je znatno niže od trenutnih preporuka

Profit iznad zdravlja

- dejstva aspartama, čiju upotrebu veliki proizvođači hrane i pića decenijama brane, verovatno i zbog profita, godinama se analiziraju

- IARC analizirao 1.300 studija

- lane je opservacijska studija u Francuskoj, sprovedena među 100.000 odraslih osoba, pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući i aspartam, imaju nešto veći rizik od kancera

- studija instituta Ramacini u Italiji, pre dve decenije, ukazala je da su neki oblici kancera kod miševa i pacova povezani s aspartamom

- prošlog meseca SZO je objavio smernice, savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer, za kontrolu telesne težine

- smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading