TROJANSKI KONJ UBIJA ĆELIJE RAKA: Mladi Srbin na tragu revolucionarnog leka

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

01.06.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorand Vidak Raičević razvija metod koji bi u budućnosti doneo spas obolelima od karcinoma.

TROJANSKI KONJ UBIJA ĆELIJE RAKA: Mladi Srbin na tragu revolucionarnog leka

Foto: Profimedia

Mladi genije iz Srbije Vidak Raičević, koji radi na istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma, osmislio je jedinstveni metod koji bi jednog dana mogao da izleči obolele od ove opake bolesti.

ODUMIRANJE UMESTO RASTA

Iz laboratorije ovog doktoranda na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, dobitnika prestižne nagrade "Mihajlo Pupin", koju dodeljuje Matica srpska, izašao je svojevrsni trojanski konj, koji zbunjuje ćelije raka.

- Slikovito rečeno, hormoni su kao klavir, oni praktično pritiskaju više tipki i izazivaju više različitih reakcija u organizmu. Menjam strukturu molekula pomoću hemijskih reakcija da bih dobio molekul koji se ćeliji predstavi kao nešto što ona želi, kao taj hormon koji pomaže ćeliji da raste i da se deli, da dobijemo ono što se zove tumor. Međutim, ako taj molekul promenimo, damo mu novi oblik, bar u nekim delovima, on je upravo nalik na antičkog trojanskog konja, ćelija ga usvaja. Umesto da joj pomogne da raste, ćelija odumire - objašnjava Raičević.

Konačan rezultat istraživanja, kaže, još je daleko, a veliki problem u tome što se istraživanje radi u Univerzitetskom centru, a ne u velikoj farmaceutskoj industriji koja bi novcem mogla da ubrza istraživanje.

Milioni evra od države

Raičević je imao priliku da se takmiči i kao student, što je retkost kad je hemija u pitanju, i to u Iranu i Libanu. To su, kaže, u tom trenutku bila dva jedina centra u svetu koja su organizovala takmičenja za studente.

Kaže da, iako se srozavaju kriterijumi, Srbija uvek ima pet odsto natprosečno zainteresovane i kvalitetne dece s kojom je lako raditi. Sada imamo i Fond za nauku koji je upravo otvorio novi program pomoći mladim istraživačima i naučnicima u ranoj fazi karijere. Samo za ovaj program Republika Srbija izdvojila je četiri miliona evra.

VELIKI POTENCIJAL

Vidak je ostao u Srbiji, između ostalog i zbog toga što poštuje rad i znanje ljudi koji su mu ga preneli, a svoje znanje želi da prenese novim generacijama:

- Znanje čini društvo i državu boljim, samo tako možemo napred.

Iako mlad, već se bavi pedagoškim radom. Predaje u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" učenicima koji su upisani na program "Nadareni učenici za biologiju i hemiju", on im je i mentor na takmičenjima.

- To je jedno neverovatno lepo iskustvo, raditi s našim najelitnijim srednjoškolcima, koji se najviše zanimaju za biologiju i hemiju. Dobijamo vrhunske stručnjake jer, kad se neko interesuje za hemiju od osnovne škole, nastavi u srednjoj, želi da uradi još više na fakultetu, kroz takmičenje ili volontiranjem u laboratorijama, dobijamo ljude koji su zaista veliki potencijal. Veoma je tužno kada oni odu iz ove zemlje - kaže Raičević.

Srpska hemija, i bez para, u svetskom vrhu

Raičević dodaje da je mnogo učenika koji su maturske radove hteli da urade u laboratorijama na fakultetu, imali su toliku želju i volju da to urade da su njihovi maturski radovi gotovo na nivou diplomskog rada.

- Srbija, prema raznim statistikama koje se objavljuju, kada se gleda efikasnost naučnih istraživanja, objavljenih naučnih radova i kada se gleda obim finansijskih sredstava koja se ulažu u nauku, praktično je uvek u samom svetskom vrhu. Tako je, između ostalog, zato što imamo vrlo, vrlo nadarene i zainteresovane studente, učenike srednjih škola, a sve kreće čak iz osnovnih, gde učenici biraju da se takmiče iz hemije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading