OPREZ NA LETOVANJU! Provalnici u Grčkoj sprejom omamljuju turiste i upadaju im u apartmane

Autor:

Vesti

29.06.2023

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, takozvanog gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san

OPREZ NA LETOVANJU! Provalnici u Grčkoj sprejom omamljuju turiste i upadaju im u apartmane

Foto: Shutterstock

Lopov

Nema veće noćne more za turiste od toga da tokom boravka na moru budu pokradeni. Krade se na plažama, u prodavnicama, na velikim parkinzima, a sve češće lopovi ulaze i u apartmane! Najdrastičniji su primeri kada kradljivci usred noći sprejom omamljuju žrtve, a onda odnose sve vredno što su zatekli u sobi! 

Da lopovi nemaju ni savesti ni milosti, najbolje govori nedavni primer porodice iz Srbije, koja je tokom boravka u Grčkoj, ostala bez kolica za bebe! Unutar Fejsbuk grupe "Grčka info", javila se za pomoć devojka po imenu Nataša, čijoj drugarici su na Halkidikiju tokom dana ukrali kolica za bebe. U emotivnoj objavi ona je zamolila ljude za savet šta da rade, a na kraju se i zapitala kakvi su to ljudi koji mogu da ukradu dečija kolica.

"Ljudi, odakle srca da se dečija kolica kradu? Šta raditi, kome se obratiti?. Ako je slučajno neko od naših tamo i primeti ovakva kolica, molim vas da me obavestite. Kolica su "Baby Jogger city mini GT" (sa 3 točka), upečatljivo je to što sa tri točka", napisala je Nataša u svojoj objavi.

U komentarima koji su nastupili, korisnici nisu skrivali bes i nevericu, uz savet da se krađa prijavi grčkoj policiji

Nije redak slučaj ni da lopovi upadaju u apartmane, a posebno je turiste zabrinula vest iz Grčke da je više Srba opljačkano na spavanju!

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, takozvanog gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti su najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u letovalištima gde ima najviše naših turista već i u pojedinim ostrvskim letovalištima, napomenuli su tada u grupi "Grčka info".

Foto: www.profimedia.rs

 

Šta ako ostanete bez dokumenata

U slučaju da ostanu bez pasoša, turistima se savetuje da kod sebe imaju kopiju ličnih dokumenata i fotografiju radi lakše identifikacije i bržeg izdavanja putnog lista. Obavezno treba da prijave krađu u lokalnoj policiji i uzmu izveštaj, a potom s tim izveštajem odu do  konzulata ili ambasadegde će im izdati putni list da mogu da se vrate u zemlju. 

Horor na letovanju doživela je prošle godine i porodica Milovanović koja je boravila  u Siviriju. 

- Vozim novi BMV što dosta skreće pažnju prolaznicima i otprilike su nas pratili do kuće. Prepoznali su nas kao dobar ulov. Njih dvojica ili trojica upala su u toku noći i odnela nekoliko hiljada evra, laptop, ručni sat, a ja i dalje ne mogu da verujem šta se desilo - ispričao je  Radoslav za medije nakon krađe.

Kako je objasnio, iako ima lak san i budio se nekoliko puta, Radoslav nije čuo kad su lopovi "šetali" po njihovoj kući.

- Ustao sam rano i pogledom tražio laptop koji je bio ostavljen na stolu, a sada ga nije bilo. Odmah sam shvatio da je neko ulazio u apartman dok smo spavali - rekoa je on i dodao da se ispostavilo da su lopovi sve njihove stvari istresli na terasi i uzeli šta im treba. 

-Čak su i uzeli ključ od auta, išli do kola da vide šta ima u njemu i kako ništa nisu našli, uredno su vratili ključ u torbicu pored praznog novčanika. Nisu dirali kartice, mobilne telefone, čak ni tablet, jer znaju da tako policija može lakše da ih locira - ispričao je on.

Foto: Instagram/printscreen

 

Snimio lopova u Crnoj Gori

Lopovi ne operišu samo u Grčkoj. Pre nekoliko dana jedan Srbin upozorio je turiste da budu na opreyu ukoliko letuju u Crnoj Gori, jer lopovi ulaze kroz terasu apartmana i kradu! On je čak i snimio muškarca koji je već drugi put upadao ljudima na terase u jednom odmaralištu u Rafailovićima i krao im stvari.

Jedan srpski turista i juče je doživeo neprijatnost u Grčkoj. On je u Fejsbuk grupi "Grčka info" objavio fotografiju brave na automobilu i naveo da su pokušali da mu obiju kola.

"Pokušaj obijanja kola Tasos, plaža Notos", napisao je kratko uz fotografiju na kojoj se vidi oštećena brava.

Foto: printscreen

 

"Au počeli su", "Toga ranije nije bilo na Tasosu", "Da ti presedne odmor", neki su od komentara ispod ove objave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading